"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

97% van de HR- en juridische professionals denken dat technologie de wereld van de HR zal veranderen

Ius Laboris publiceert “The Word 2020: Forces for Change”.

Ius Laboris, een internationaal netwerk van advocatenkantoren gespecialiseerd in kwesties die te maken hebben met arbeidsrecht, beloning van het personeel en pensioenen, stelt vandaag de conclusies voor van een diepgaand onderzoek naar de strategische en operationele uitdagingen van de drijvende kracht achter verandering op de hedendaagse werkvloer.   De resultaten van deze studie die zich vooral op de rol van de technologie concentreerde en werd uitgevoerd onder 425 senior HR- en juridische professionals in 25 landen in Europa en Noord-Amerika, werden gepubliceerd in “The Word 2020: Forces for Change”. Het verslag van dit jaar gaat in op de toenemende vraag naar flexibel werken, het tekort aan talent, de impact van vernieuwende technologieën en andere factoren die verandering teweegbrengen in onze manier van werken. 

De grootste uitdaging voor HR is talent vinden en behouden

Volgens de meeste ondervraagden (73%) is het vinden en behouden van talent de grootste prioriteit én de grootste uitdaging voor HR. “In het voorbije jaar hebben de prioriteiten van juridische professionals en HR-managers een aanzienlijke verandering ondergaan: vorige jaar draaiden de bevindingen vooral rond de voorbereiding van de digitalisering; dit jaar tonen de resultaten vooral hoeveel bedenkingen HR hierbij heeft voor de praktische toepassing. Het gaat met andere woorden over de hindernissen die zij ondervinden bij de rekrutering in de praktijk en in de scenario’s voor het ontwikkelen van talent, zegt Chris Engels, Voorzitter van Ius Laboris.

Het onderzoek concentreert zich op de rol van de technologie en toont aan dat die technologie een enorme invloed zou kunnen hebben op HR, en vooral op drie gebieden.

  1. Optimalisatie van de rekrutering (25%)
  2. Beheer van thuiswerkers (17%)
  3. Productiviteit op de werkvloer (16%)

97% denkt dat technologie de wereld van de HR verandert, slechts 37% van de organisaties implementeert daadwerkelijk een HR-technologie strategie 

Om de rekrutering te optimaliseren kan technologie helpen bij een proces dat in bepaalde gevallen vooral met menselijke relaties te maken heeft.  Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen het proces te optimaliseren, zoals het gebruik van nauwkeurigere oplossingen op basis van karaktertrekken, predictive analytics, hulpmiddelen die culturele aansluiting en vaardigheid om met anderen samen te werken evalueren en gezichtsherkenningssoftware die het “risico” van een individu voor een bedrijf zou kunnen bepalen.

Het onderzoek toont echter ook aan dat er een grote kloof is tussen visie en realiteit: slechts 8% van de ondervraagden zegt dat ze AI of machineleren gebruiken bij de rekrutering. De belangrijkste reden hiervoor is dat vele bedrijven onvoldoende budget hebben. 42% van de bevraagden zegt dat dit de voornaamste hindernis is.

Technologie heeft zeker de mogelijkheid om het rekruteringsproces te transformeren en de manier waarop bedrijven met hun (toekomstige) werknemers omgaan te herzien. Ondanks het enthousiasme van HR-professionals voor het potentieel van technologie – 97% van de ondervraagden denkt dat technologie een verschil zal maken in HR – voert slechts 37% van de organisaties een strategie uit voor de rol van technologie in HR. Bedrijven zijn daardoor niet in staat om het potentieel ervan volledig te benutten. 

HR-professionals erkennen de voordelen van het gebruik van technologie in het rekruteringsproces

Een van de potentiële voordelen van het gebruik van technologie in het rekruteringsproces die vermeld worden in publieke discussies is eerlijkheid. Echter, wanneer de bevraagden van het onderzoek van Ius Laboris gevraagd werden om de belangrijkste voordelen van rekruteringstechnologie op te noemen, kreeg eerlijkheid een verrassend lage score (6%).

Volgens hen weerspiegelt technologie de vooroordelen van diegenen die de technologie gemaakt hebben en dit geldt ook voor rekruteringstechnologie. Hoe complexer AI wordt, hoe moeilijker het wordt voor mensen om te weten hoe een beslissing genomen werd. Hoewel HR-professionals geen vertrouwen hebben in de technologie, zegt 22% dat ze er toch gebruik van maken, ongeacht het risico op vooroordelen.

Volgens HR-professionals is het grootste voordeel van het gebruik van rekruteringstechnologie de efficiëntie. Bedrijven beweren dat de ervaring van de kandidaat verbeterd kan worden door bijvoorbeeld chatbots gevoed door AI te gebruiken, zodat werkzoekenden op voorhand meer vragen kunnen stellen. Ten tweede kunnen algoritmes gebruikt worden om cv’s te beoordelen en het proces sneller te laten verlopen zodat kandidaten vlug een antwoord krijgen. Ten derde kan software gebruikt worden om het taalgebruik, de toon en de gelaatsuitdrukkingen van de kandidaten te analyseren en deze gegevens te vergelijken met die van andere succesvolle kandidaten.

“Of technologie de sollicitaties nu op een basisniveau filtert of meer gesofisticeerde algoritmes gebruikt, het is essentieel dat HR-professionals bijblijven met de technologische vernieuwingen. De werkvloer is de voorbije jaren fundamenteel veranderd en de verschuivingen zijn nog in volle gang. Binnen onze organisatie volgen wij de laatste vernieuwingen en trends in de sector op de voet en nemen een leidende positie in bij verandering om zowel werkgevers als werknemers te ondersteunen in deze tijd van verandering en een nieuwe dynamiek die gedreven wordt door technologie,” zegt Chris Engels, Voorzitter van Ius Laboris.

Het rapport is hier te downloaden

Over Ius Laboris

Ius Laboris is een toonaangevend internationaal advocatenkantoor voor arbeidsrecht dat vooraanstaande kantoren over de hele wereld die actief zijn op het gebied van werk en pensioenen samenbrengt. Wij delen inzichten en helpen klanten om met succes hun weg te vinden in de wereld van het individueel en collectief arbeidsrecht.

 

 

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu