SLUIT MENU

De wondere wereld van freelancers. GIGHOUSE Freelancer Katrien getuigt

Vijf jaar geleden zette GIGHOUSE-freelancer Katrien Tordeur de stap om als zelfstandige aan de slag te gaan. Gebeten en gedreven door de HR-wereld, richtte ze haar eenmanszaak Trinity Consulting op.

Regelmatig bericht de media over het stijgend aantal freelancers en bedrijven die samenwerken met zelfstandige ondernemers. Toch kan de overstap van een werknemersstatuut naar het zelfstandig statuut beangstigend lijken. Ondermeer de continue zoektocht naar nieuwe opdrachten is onbekend terrein. Waarom dan toch de sprong wagen? GIGHOUSE-freelancer Katrien Tordeur deelt met plezier haar freelance-verhaal.

“Sinds mijn 23ste ben ik actief in de HR-wereld en daarnaast heb ik gedurende 5 jaar gewerkt als rechterhand van een minister. Omdat ik het vertrouwen van de minister won, kreeg ik al snel voldoende vrijheid. Daardoor besefte ik dat ik heel graag mijn eigen baas was. Op het moment dat mijn periode aan het kabinet ten einde liep, was mijn toekomst even onzeker. Ik stond op een kruispunt: wat nu? Maar al snel nam ik de beslissing om over te schakelen naar het zelfstandig statuut.”

Vanwaar de beslissing om deze stap te zetten?

“Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik niet meer in loondienst wilde werken. Ik wilde mijn eigen baas zijn en vrijheid hebben. Ook ben ik goed in projectmatig werken. Ik ervaar het steeds als een nieuwe uitdaging om actief te zijn in verschillende projecten. Doorheen mijn carrière had ik al heel wat kennis opgedaan, die wou ik graag op strategisch niveau inzetten in verschillende bedrijven. Al deze zaken opgesomd, leek het me dus een logische keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan.”

Hoe ben je aan je eerste opdracht geraakt?

“Mijn eerste opdracht was een lucky shot! Ik had een bedrijf in gedachten waarmee ik graag een samenwerking wou aangaan. Op een dag trok ik mijn stoute schoenen aan, ben ik binnengestapt bij het bedrijf en heb ik bij de HR-verantwoordelijke mijn verhaal gedaan. Een week later ben ik gestart als tijdelijke HR-medewerker.”

Hoe ervaar jij de continue zoektocht naar projecten? Vind je gemakkelijk geschikte projecten?

“Bij afloop van mijn eerste freelance opdracht, werd ik gecontacteerd door Peak6 (de voorloper van GIGHOUSE). Een combinatie van zelf opdrachten zoeken en opdrachten aangeboden krijgen door GIGHOUSE, zorgt ervoor dat ik nooit lang moet zoeken naar een nieuwe opdracht. Ik ervaar de zoektocht naar nieuwe projecten niet als solliciteren. Ik zie het eerder als samen met bedrijfsleiders nagaan of we voor elkaar iets kunnen betekenen.”

“Ik ervaar de zoektocht naar nieuwe projecten niet als solliciteren. Ik zie het eerder als samen met bedrijfsleiders nagaan of we voor elkaar iets kunnen betekenen.”

Als je vandaag terugblikt op de voorbije 5 jaar als zelfstandige, wat zijn voor jou dan de voornaamste voor- en nadelen van het zelfstandige statuut?

“Voor mij is het allergrootste voordeel mijn vrijheid. Als freelancer sta je in een andere verhouding tot je opdrachtgever dan tegenover je baas in loonverband. Ook de variatie aan verschillende projecten zou ik niet meer kunnen missen. Ik hou van afwisseling en heb dat absoluut nodig in mijn carrière. De keerzijde hiervan is natuurlijk dat je vaak ’s avonds moet werken om je in te werken in een bepaald project.

Mensen vragen me vaak of ik liever niet wat meer zekerheid heb, maar ik vind niet dat je in een vaste job meer zekerheid hebt dan als freelancer. Ik ben wel een waaghals, een eigenschap die je naar mijn gevoel nodig hebt als je beslist om als zelfstandige te ondernemen.”

“Ik vind niet dat je in een vaste job meer zekerheid hebt dan als freelancer.”

Jouw expertisedomein ligt in de HR-wereld. Krijg je tijdens een project genoeg ‘feeling’ met het bedrijf en de medewerkers?

“In de projecten die ik uitvoer is het uiteraard van belang een duidelijk beeld van de organisatiestructuur te hebben en aan te voelen waar de noden van de medewerkers liggen. Zelf heb ik nog nooit moeite gehad om me voldoende in te werken in de bestaande bedrijfscultuur. Ik heb geen nood aan een sterke band met collega’s, wat in de HR-wereld meestal al geen evidentie is. Of je nu als vaste medewerker of als freelancer aan de slag gaat, als HR-verantwoordelijke maak je meestal geen deel uit van het WhatsAppgroepje onder collega’s waarin de nieuwste roddels verspreid worden.”

Katrien is nog altijd tevreden met de beslissing die ze 5 jaar geleden nam. “Ik ben zeer blij dat ik de stap naar de freelancewereld heb gezet! De bal ligt volledig in mijn kamp: ik neem mijn eigen beslissingen en zorg voor voldoende afwisseling in mijn loopbaan.”

GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE