"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De 12 werken van het VBO

Veel volk op het VBO-verkiezingsdebat in Bozar, maar geen vakbonden. Zij stelden zich scanderend op aan de ingang. De regen trotserend. “Een gemiste kans”, volgens Béatrice Delvaux (Le Soir), “omdat het debat wellicht opener en correcter zou zijn gevoerd,” stelde ze achteraf vast.

VBO Verkiezingsmemorandum in 12 werken

Het VBO presenteert 12 werken of strijdpunten in hun Verkiezingsmemorandum 2019. Ondernemingen staan voor diepgaande en snelle transformaties in hun economische omgeving, in het sociaal-maatschappelijke kader en het leefmilieu. Ook de beleidsmatige antwoorden op deze uitdagingen veranderen snel mee. Het VBO vraagt alle regeringen van ons land om ambitieus om te gaan met deze voorstellen en ze gecoördineerd aan te pakken. Want dit zijn de ingrediënten voor de toekomstige groei van ondernemingen en dus onze toekomstige welvaart. Onder het motto less is more verduidelijkt het VBO zijn visie waar de overheid – volgens het VBO – dringend werk moet van maken.

Meningen erg verdeeld

Zet 10 politieke partijen bij elkaar en je krijgt ‘vuurwerk’. Het bij momenten bitsige debat maakt al snel duidelijk dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn en soms zelfs lijnrecht tegenover elkaar staan. Onderwerp van het debat: vier kernthema’s. Arbeidsmarkt, competitiviteit, milieu & klimaat en mobiliteit. Het debat verliep woelig, niet alleen visies en meningen, maar ook beschuldigingen werden over en weer geslingerd. Kritische jongeren reageerden pessimistisch vanuit het politieke café in de andere zaal. “Ze luisteren niet naar ons.” “Ze zijn alleen met zichzelf bezig, terwijl wij alleen concrete acties willen.”

Arbeidsmarkt, een van de 12 werken

“Wij zijn als land niet klaar voor de toekomst”, zo leidt Pieter Timmermans dit thema in. “Onze werkzaamheidsgraad is eerder matig en toch hebben we nu al een 150.000-tal openstaande vacatures. Dit is niet normaal.” Daarom stelt het VBO een aantal hefbomen voor. Om te beginnen een individueel opleidingsbudget doorheen de loopbaan. Beperking van de werkloosheid in de tijd. En aanpassingen in ons onderwijssysteem om op de lange termijn voldoende juist opgeleide werkkrachten te hebben. Voor enkele jongeren in het aanpalende café gaat dit niet ver genoeg: “Ik ben 20 jaar en ook ik ben analfabeet in de digitale wereld. We moeten allemaal nu opleiding volgen.” Uiterst scherp was ook de voorzitter van Défi: “Het is een schande dat er nog steeds jongeren de schoolbanken verlaten zonder diploma of met een diploma zonder enige waarde op de arbeidsmarkt van vandaag of morgen. De kosten van het onderwijs staan niet in verhouding tot dit resultaat.”

Lees hier het volledige VBO Verkiezingsmemorandum: http://www.vbo-feb.be/globalassets/actiedomeinen/overheid–beleid/overheid–beleid/het-vbo-verkiezingsmemorandum-het-vbo-gaat-voor-lessismore2019/vbo_memorandum_web_v2.pdf

FOTO: zie plaatje in persbericht – http://www.vbo.be/newsletters/pb-2019.02.04-het-vbo-verkiezingsmemorandum-het-vbo-gaat-voor-lessismore2019/

 

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu