"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

56,7 miljoen Amerikanen werkt (weleens) als freelancer

Meer dan een derde van alle Amerikanen werkte in 2018 als freelancer, blijkt uit onderzoek. Vooral het aantal fulltime-freelancers stijgt.

Tussen 2014 en 2018 kwamen er in totaal 3,7 miljoen Amerikaanse freelancers bij, blijkt uit een onderzoek van arbeidsplatform Upwork en de Amerikaanse freelance-vereniging Freelancers Union. 56,7 miljoen Amerikanen werkten afgelopen jaar samen een miljard uur per week als freelancer.

Dat betekent dat meer dan een derde van alle werkenden Amerikanen afgelopen jaar freelancewerk deed. Het onderzoek gaat namelijk niet alleen over fulltime freelancers, maar over iedereen die weleens freelancet. Van de 56,7 miljoen freelancers is ongeveer de helft parttime-freelancer en 20 procent doet freelancewerk als bijverdienste naast een baan in loondienst.

Aantal fulltimers en inkomen stijgen

Zo’n 28 procent is fulltime zelfstandige. Dit percentage is flink gestegen, schrijven de onderzoekers. Het percentage fulltime-freelancers was in 2014 nog 17 procent. Ook het inkomen van de freelancers stijgt. In 2014 verdiende 16 procent van alle parttime- en fulltimefreelancrs meer dan 75.000 dollar per jaar, in 2018 is dat percentage gestegen naar 31 procent.

De freelancers vinden steeds vaker werk online. In 2018 vond 64 procent van de respondenten een of meerdere klussen via internet. Dat is 22 procentpunt hoger dan vijf jaar geleden.

In totaal groeide het aantal mensen dat freelancet (fulltime, parttime en naast hun baan) met 7 procent in vijf jaar. Ter vergelijking: de gehele Amerikaanse werkende bevolking groeide in dezelfde periode met 2 procent (van 103 miljoen naar 105,3 miljoen mensen).

Hoe zit dat in België? 

Een vergelijking maken met Belgische cijfers is altijd lastig door verschillen in definities.

De SERV kwam in een onderzoek (lees hier) op 120.000 freelancers in Vlaanderen (2015). Volgens de SERV zijn dat dus 5 tot 7 freelancers per 100 werkenden, waarvan 4 à 5 in hoofdberoep en 1 à 2 in bijberoep. Een flink stuk minder dus dan in de VS, maar dat komt vooral ook omdat de SERV een scherpere definitie hanteert. Het aantal fulltimers (‘hoofdberoep’) is opvallend veel hoger.

De Unizo Freelancer Focus 2018 (lees hier) liet zien dat er op drie jaar tijd er bijna een kwart meer freelancers in Vlaanderen zijn bijgekomen. Een veel hardere groei dus dan in de VS. En ook een grotere groei dan bijvoorbeeld in Nederland, waar het aantal freelancers de afgelopen jaren nauwelijks meer groeit.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy