"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Your Tomorrow Today

Unleash is de jaarlijkse hoogmis voor alles wat van ver of dichtbij met HR-technologie te maken heeft. Technologie dus die in alle mogelijke vormen HR- (deel)processen of HR gerelateerde taken ondersteunt. Unleash Amsterdam 2018 had ook ruime aandacht voor start-ups en bracht veel boeiende lezingen en paneldiscussies.

Een van die panelsessies had als aantrekkelijke titel Your Tomorrow Today en bracht ondermeer Peter Gutteridge aan het woord, Head of Recruitment van de West Midlands Police (UK). De tweede grootste eenheid bij de politie in het Verenigd Koninkrijk. Zij zetten dagelijks 6000 agenten in en tellen 4000 werknemers in ondersteunende rollen.

Excel als heilige graal

Toen Peter Gutteridge 2 jaar geleden in zijn rol begon, trof hij, zacht uitgedrukt, een rommeltje aan. Oordeel zelf: alle informatie over vacatures en over sollicitanten werd op papier of in Excel bijgehouden. Het team had een erg reactieve houding. “We waited for talent to come to us”. Zijn HR- team werkte louter transactioneel. En erger, kandidaten solliciteerden in a black hole. Lees: “6 weeks lack of news meant a no”.

HR-tooling voor proactief en sluitend selectieproces

In de huidige schaarstemarkt was de best in class candidate journey het belangrijkste uitgangspunt voor een nieuwe visie. De basis om de processen grondig aan te pakken en ondersteunende tooling te implementeren. Dankzij dit geïntegreerd systeem is er nu een centrale rapportering mogelijk van elke stap in het rekruteringsproces. De tooling laat ook toe dat het HR-team minder transactioneel werkt, maar meer als tactische adviseurs voor de business. Maar de belangrijkste winsten worden geboekt in het selectieproces. Nu is er een sluitend systeem om de sollicitanten kort op te volgen in elke fase van hun sollicitatie.

Meer dan alleen een oplossing voor werving en selectie

De verhoopte resultaten zijn er. Toch resten er na anderhalf jaar nog altijd verschillende uitdagingen. Op het gebied van integraties bijvoorbeeld. Een van de eerstvolgende punten op de agenda van het HR-team is het onboarden van nieuwe talenten, waar men nog meer wil integreren met andere business partners. Opnieuw stelt Peter Gutteridge het talent centraal in deze oefening. “I want us to follow people on what could be the best role for them in our company but also outside our company. Connecting the dots is what we strive at.”

Een ander uitgangspunt is gebruiksgemak.  “Do more with less” als leidraad en basisfilosofie. De oude werking van het team is compleet omgegooid: van blind sturen naar volledig data driven. Zo kan men bijvoorbeeld krachtig sturen op cruciale thema’s zoals diversiteit. Feiten en cijfers leggen patronen bloot waardoor het team doelgerichte acties kan uitwerken.

Tijd als raadgever

Peter Gutteridge geeft ons nog een laatste wijze raad. “Don’t try to do this in nine months!” Vooraleer je gaat voor verandering en oude gewoontes overboord gooit, denk dan goed na over waar je naartoe wil. Vermijd dat je onderweg moet bijsturen omdat je ontdekt dat je einddoel eigenlijk anders is.

Inhuurbeleid: geen

Tot slot, trouw als we zijn aan onze NextConomy-missie, vroeg ik Peter Gutteridge naar hun ingehuurde talenten. Waar en hoe passen zij in dit verhaal? Het verrassende antwoord: “Niet! Ik heb elke externe, op vier na, aangenomen met een vast contract. Net omwille van de schaarste op de arbeidsmarkt.”

Niet helemaal zeker of dit laatste een voorbeeld is van een toekomstgericht beleid.

Wil je er volgende keer zelf bij zijn? Unleash 2019 vindt plaats in London van 19 tot 20 maart.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu