"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Rekruteringsbeleid Belgische bedrijven vaak onaangepast voor werving STEM-talent

De kloof tussen vraag en aanbod van STEM-profielen blijft groot. Naast het tekort aan technisch-wetenschappelijk geschoolde kandidaten blijkt ook het rekruteringsbeleid van bedrijven vaak ontoereikend en onaangepast aan de arbeidsmarktsituatie.

Een te lange doorlooptijd van de rekrutering, een ad-hoc-aanpak en te weinig interactie tussen management, aankoop en de verantwoordelijken voor rekrutering zijn de belangrijkste boosdoeners waarom bedrijven moeilijk het juiste talent vinden. Om hieraan te verhelpen lanceert de internationale HR-dienstverlener SThree een nieuwe consultancy divisie die de rekruteringsprocessen van bedrijven professionaliseert.

Bedrijven zien rekruteren vaak als een louter operationele activiteit binnen het HR-departement. Zo lang er voldoende aanbod was op de arbeidsmarkt volstond het na het uitzetten van de vacature de kandidaten te screenen en het meest geschikte profiel te rekruteren. Dit scenario ligt intussen ver achter ons. Maar dat blijkt in veel bedrijven nog steeds niet  vertaald in een vernieuwde aanpak. Voor het aantrekken van STEM-profielen is  deze traditionele werkwijze, naast de schaarste, een extra hindernis om de juiste mensen te vinden. We willen hierin, met onze 30 jaar ervaring in het rekruteren van STEM-profielen, verandering brengen,” aldus Kurt Schreurs , Managing Director van SThree.

Bedrijven hebben er alle belang bij om hun openstaande STEM-vacatures efficiënter in te vullen, alleen al omdat een openstaande vacature het bedrijf per dag veel geld kost.

Ad hoc rekruteren via reactieve kanalen

SThree dat de situatie van de rekrutering van STEM-profielen in ons land analyseerde stelt vast dat bedrijven  voornamelijk ad hoc rekruteren, waardoor ze grotendeels  kandidaten bereiken die actief op zoek zijn naar ander werk. Hiermee missen ze 75% van het potentieel aan STEM-profielen die open staan voor een jobopportuniteit als die hen aangeboden wordt.

Bovendien houden bedrijven vast aan  reactieve kanalen zoals jobsites en jobadvertenties en zoeken ze onvoldoende kandidaten via alternatieve bronnen. Zo zijn campus recruitment, het organiseren van workshops en het opzetten van talent pools zeer effectieve manieren om talent en de juiste profielen aan te trekken.

Aanwervingstijd 45 dagen of meer

Verder blijkt uit de analyse van SThree dat in de helft van de gevallen de doorlooptijd voor een aanwerving langer is dan 45 dagen wat overeenkomt met een totaal kostenplaatje  van meer dan 15.0750€. Voor 25% van de aanwervingen duurt het zelfs langer dan 67 dagen of een kost van meer dan  23.450€  voor de knoop doorgehakt wordt. Als het rekruteringsproces langer dan 30 dagen duurt, haken 60% van de beloftevolle kandidaten af. De beste kandidaten zijn zelfs na 10 dagen niet langer beschikbaar.

Gebrekkig rekruteringsproces

Ook na de aanwerving van het STEM-profiel laat het gebrekkige rekruteringproces zijn sporen na. Door het tekort aan samenwerking tussen rekruteringsteams en het management is de kans op een mismatch aanzienlijk. Volgens SThree staat 1 op 2 nieuwkomers al tijdens het eerste jaar open voor ander werk.

Bedrijven zien rekrutering ten onrechte te weinig als strategisch belangrijk voor hun groei. Wanneer vacatures niet tijdig ingevuld geraken, heeft dit een grote impact op de core business van een bedrijf”, aldus Kurt Schreurs.

Om de interne rekruteringscapaciteit en knowhow van bedrijven te versterken analyseert en professionaliseert het nieuwe SThree Consulting het wervingsbeleid. Deze voor de arbeidsmarkt vernieuwende dienstverlening wil het strategisch gewicht van talentacquisitie in een bedrijf aan belang laten winnen. “De eerste stap is het huidige rekruteringsproces en de knelpunten in kaart brengen, zodat we specifieke inzichten en concrete aanbevelingen kunnen voorleggen die voor de organisatie het verschil maken in het aantrekken en binden van STEM-profielen. We staan bedrijven ook bij in de verdere uitwerking en implementatie. Naast de directe financiële voordelen van een efficiënte aanpak voor STEM-vacatures zorgt een professionalisering van de rekruteringsprocessen ook voor een grotere continuïteit van het bedrijf met een positieve impact op de resultaten”, besluit Tamara Moonen, Director SThree Consulting.

Over 12 years’ experience in the STEM staffing industry. I am driving projects that impact business performance, operational efficiency and staff retention. I am currently responsible for enabling and embedding Innovation within SThree and developing an intrapreneurial culture. Bekijk alle berichten van Reynald Bourdeaux