"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onderzoek naar schijnzelfstandigheid bij Ryanair

Een 20-tal sociale inspecteurs ondervroegen donderdag 24 mei jl. op de luchthaven van Charleroi een 60-tal piloten en leden van het cabinepersoneel van Ryanair, zo meldt De Tijd.

Slechts 1 klant

Sinds 2012 is België de thuisbasis voor het cabinepersoneel en moeten deze werkkrachten dan ook aan de Belgische sociale wetgeving worden onderworpen. Het onderzoek bracht aan het licht dat dit niet voor iedereen zo is. Bovendien bleken alle ondervraagde piloten als zelfstandige te werken, wat doet vermoeden dat dit schijnzelfstandigen zijn. Ze dragen zelf de sociale lasten en werken maar voor 1 klant. Het parket heeft een strafrechtelijk dossier geopend en zet de ondervragingen verder.

Ook Brussels Airport

Vorige maand raakte ook al bekend dat de sociale inspectie van Halle-Vilvoorde sinds enkele maanden de activiteiten van Ryanair op Brussels Airport onderzoekt. Dit na een klacht van de christelijke vakbond over personeel met minder interessante Ierse contracten maar tewerkgesteld op Zaventem.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu