"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
netwerken

Je freelancenetwerk uitbreiden in 9 stappen

De meeste opdrachten haal je uit je netwerk. Alleen valt het niet altijd mee om op onbekenden af te stappen en een praatje te maken. Met deze negen stappen behaal je toch je doel: een groot netwerk.

Help anderen, trakteer een kennis op een kop koffie en deel je expertise. Er zijn tal van mogelijkheden om je netwerk te vergroten.

1. Netwerk elke dag

Ontmoet je een potentiële klant, bestook hem dan niet met verkooppraatjes, maar hou het gezellig en luchtig. Delen jullie dezelfde interesses of hobby’s? Zulke zaken creëren een persoonlijke band. Dat is belangrijker dan zoveel mogelijk visitekaartjes uitdelen. En achteraf mag je gerust een mailtje sturen met jouw contactgegevens.

2. Help anderen

Door anderen te helpen, toon je wat je doet, welke kennis je hebt en dat je die gerust wil delen.

Je mails snel beantwoorden, advies geven op Facebook, een blogpost schrijven of gewoon tijdens een kop koffie luisteren: je kan op verschillende manieren anderen helpen. En zij zullen dat niet vergeten. Ze geven je naam graag door in hun kennissenkring en dat leidt zeker tot nieuwe klanten.

3. Trakteer op een kop koffie

Nodig een kennis uit die je lang niet meer gezien of gehoord hebt voor een kop koffie of een lunch. Luister naar zijn verhaal. Waar is hij mee bezig? Welke obstakels kruisen zijn pad? Je hebt een leuke dag, je leert sowieso iets bij uit zijn ervaringen en je mag er gerust van zijn dat hij aan jou denkt wanneer er iemand uit zijn netwerk een freelancer zoekt.

4. Sluit vriendschap met andere freelancers

Beschouw andere freelancers niet als concurrenten, maar als vrienden. Misschien kunnen jullie samenwerken? Of als je een overvolle agenda hebt, kan je een project doorsluizen naar bevriende concullega’s. Zij zullen dan ook aan jou denken wanneer het bij hen even te druk is.

5. Ga naar events

Moederziel alleen naar een event gaan, vindt niemand plezant. Maar toch is het de moeite waard. Anderen persoonlijk ontmoeten schept een vertrouwensband van bij de start. Ga daarom naar events in je sector. Zo heb je al een gedeelde interesse met de andere deelnemers waardoor je een gespreksonderwerp hebt.

6. Spreek op events

Grijp elke kans aan om te spreken op een event. Je treedt dan op als expert die zijn of haar kennis graag deelt. Hierdoor trek je alle aandacht en de deelnemers klampen je aan na de sessie.

7. Werk in een co-working space

Je bureau delen met andere freelancers uit verschillende sectoren, zorgt voor een gezellige babbel wanneer je even nood hebt aan een korte pauze en tegelijk breid je je netwerk uit. Bovendien organiseren co-working spaces regelmatig netwerkmomenten voor ondernemers.

8. Hou contact met ex-collega’s en klanten

Net wanneer je je vaste job inruilt voor het freelancebestaan is het interessant om contact te houden met je collega’s. Zij kennen jou en weten perfect over welke expertise je beschikt. Voeg hen toe aan je LinkedIn-netwerk en hou ook hun persoonlijk mailadres en gsm-nummer bij.

Heb je voor verschillende bedrijven gewerkt? Laat al je ex-collega’s weten dat je nu zelfstandige bent. Wie weet is er iemand uit hun netwerk die jou wil inhuren.

9. Wees sociaal op social media

LinkedIn is hét social media-platform bij uitstek voor freelancers. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up te date en volledig is. Knoop het gesprek aan met anderen via LinkedIn-groepen. En etaleer je expertise door regelmatig een artikel te posten.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert