"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

11 tips voor een professionele profielfoto

In slechts een tiende van een seconde vellen inhuurders, klanten en recruiters een oordeel over je wanneer ze je profielfoto bekijken. Een professioneel ogende profielfoto is dus een must.

Je weet dat selfies, vakantie- en partyfoto’s uit de boze zijn op je Linkedin-profiel. Maar met welke profielfoto toon je aan potentiële klanten dat jij over de nodige capaciteiten beschikt? Enkele tips.

 1. Huur een professionele fotograaf in.
 2. Toon je ogen. Draag geen zonnebril, haal je haar uit je ogen en zorg ervoor dat er geen schaduw onder je ogen valt.
 3. Iemand die met tanden bloot lacht, scoort twee keer hoger op betrouwbaarheid dan iemand die enkel glimlacht.
 4. Draag de juiste kleren. Kleed je voor de opdracht die je wil, niet voor die je al hebt. En zorg er ook voor dat je gezond oogt op de foto. Even bij de kapper of een spa-centrum gaan voor de shoot is een goed idee.
 5. Het draait om jou. Trek de aandacht. Vermijd drukke achtergronden of een foto met je huisdier. Met een close-up of een foto tot aan je schouders zijn ideaal als profielfoto.
 6. Vernieuw je profielfoto regelmatig. Voorkom dat je opdrachtgever iemand anders verwachtte.
 7. Met natuurlijk buitenlicht maak je de beste foto’s. Vooral bewolkt weer is ideaal voor portretfoto’s omdat je dan zachte schaduwen hebt.
 8. Asymmetrische foto’s trekken meer aandacht dan symmetrische beelden. Dus experimenteer even door je camera iets meer naar links of rechts te draaien.
 9. Een beetje Photoshop mag. Kleine correcties in kleur en schaduwinvallen mogen gerust.
 10. Eindelijk een goede foto? Upload die zo groot mogelijk zodat je zeker een scherp beeld hebt.
 11. Gebruik op al je social media-kanalen dezelfde foto. Zo verhoog je de herkenbaarheid.
Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert