Laat je niet afschrikken: slim omgaan met kritiek op LinkedIn
Hoe ga je om met negatieve reacties op je social mediaposts? Of houdt dat je net tegen om zichtbaar te zijn online? Freelance recruiter en salesexpert Jérémy Kourgias is heel actief op LinkedIn en deelt zijn tips.
Hoe kan je talent rekruteren, onboarden en offboarden? Dat zijn de thema’s waar freelance Talent Acquisition & Sales Expert Jérémy Kourgias het vaak over heeft op LinkedIn. Met een netwerk van 7.000 volgers krijgen zijn berichten heel wat reacties. Meestal positieve, maar ook negatieve. Hoe gaat hij daarmee om?
Jérémy: “Hoewel ik voornamelijk schrijf over wat me professioneel bezighoudt, spreek ik ook altijd mijn persoonlijke mening uit. Ik post vanuit mijn eigen naam en niet vanuit die van een organisatie. Dat is een groot verschil.”
Reacties via privéberichten
“Een van mijn berichten die onlangs goed heeft gescoord, ging over mijn ervaring als freelancer. Hoe het is om als zelfstandige nieuwe opdrachten te vinden, de pro’s en con’s, hoe agentschappen en klanten zich gedragen. Daar kwam heel veel reactie op.”
“Het grappige aan LinkedIn is dat je veel privéberichten krijgt na de publicatie van een bericht. Mensen die zeggen dat ze het met je eens of oneens zijn, maar ze durven dat niet publiekelijk te schrijven uit angst dat hun baas meeleest. En ja, daar zitten soms ook negatieve reacties tussen.”
Ik blokkeer die negatievelingen gewoon. Zo heb ik er geen last meer van en blijft mijn netwerk kwalitatief sterk.
“Ik kreeg bijvoorbeeld op die post over mijn ervaring als freelancer een paar negatieve comments van agentschappen, zoals: ‘Wie denk jij wel dat je bent?’ ‘Zo werken we niet.’ ‘We weten wel hoe we onze job moeten doen.’ ‘Waarschijnlijk is het jouw fout…’ Ik trek me dat niet meer aan. Ik heb ondervonden dat als je iets algemeens zegt, diegenen die zich aangesproken voelen, reageren.”
“Gelukkig is dit de minderheid. Ongeveer 10 procent verpest het voor de andere 90 procent. En hoe ik daarmee omga? Simpel, ik blokkeer die negatievelingen gewoon. Zo heb ik er geen last meer van en blijft mijn netwerk kwalitatief sterk.”
Mijn reputatie bewaken
“Vroeger antwoordde ik hen terug, met ellenlange discussies tot gevolg. Maar ik wil ook niet de reputatie hebben van degene die op elke slechte commentaar reageert. Nu zeg ik gewoon: ‘Even goede vrienden’, en ik focus me op de mensen die wél interesse hebben in mijn posts.”
Je hoeft maar één like te krijgen om een nieuw project te vinden.
Wees zichtbaar online
“Maximaal 30 procent van de LinkedIn-gebruikers is actief op het platform. Dat biedt voor freelancers heel wat kansen om zichtbaar te zijn. Eén post kan je 500 telefoontjes per maand besparen. Je hoeft maar één like te krijgen om een nieuw project te vinden.”
“Volgens mij ben je slechter bezig door niet op LinkedIn aanwezig te zijn. Toon dus wie je bent en vertel over je nieuwe project. Je hebt niets te verliezen, enkel te winnen. Voor je het weet, ontmoet je je toekomstige opdrachtgever.”
Lees ook :