"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

AI in recruitment: welkom in het nieuwe normaal

Steeds meer opdrachtgevers én freelancers zetten AI in om hun zichtbaarheid te vergroten, opdrachten te delen en zich optimaal voor te bereiden op een gesprek. Is dat niet te gek? Volgens sollicitatiecoach Aaltje Vincent is dit het nieuwe normaal.

Coach en trainer Aaltje Vincent helpt al 37 jaar mensen met solliciteren en ondersteunt al acht jaar ook werkgevers bij dit proces. In die periode heeft ze heel wat trends zien opkomen: solliciteren via het internet, mobiel, LinkedIn, Zoom … en nu ook AI.

“Kandidaten zetten AI in om sneller opdrachten te vinden, ideeën op te doen voor een carrièreswitch of niche, hun zichtbaarheid op LinkedIn te vergroten, een sterk cv te maken en zich goed voor te bereiden op gesprekken. Ook opdrachtgevers gebruiken AI: om vacatureteksten te schrijven, hun doelgroep beter in beeld te krijgen en gerichte vragen op te stellen”, steekt Aaltje van wal.

Knock-outvragen

Een van de trends die Aaltje nu ziet, zijn de knock-out questions. “Er zijn nog maar een paar werkgevers die dit doen, maar het kán. Ze laten een AI-agent een aantal basisvragen stellen, zoals: kun je binnen anderhalf uur op het werk zijn, heb je een rijbewijs … Zo gebeurt de eerste selectie snel en weet je als kandidaat meteen waar je aan toe bent.”

“Daarnaast kunnen bedrijven ook cv’s laten analyseren door AI. Gelukkig zit daar de EU-wetgeving bovenop. Organisaties moeten de privacywet respecteren en AI mag nooit het eindbesluit nemen. Dat moet een mens doen.”

“Tot slot gebruiken opdrachtgevers AI om betere, meer inhoudelijke vragen op te stellen – om zo echt tot de kern van de kandidaat te komen. Ze zetten ook steeds vaker beeld en video in om hun vacatures tot leven te brengen.”

We zitten nu in een overgangsfase waarin AI zowel gehaat als geliefd is.

Nepbrieven en nepprofielen

“Ik hoop dat door deze evolutie de motivatiebrief verdwijnt. Online hoor je al veel verhalen over nepbrieven, nepprofielen, avatars die het gesprek voeren … Daardoor worden organisaties gedwongen opnieuw na te denken over hoe ze talent willen aantrekken.”

“We zitten nu in een overgangsfase waarin AI zowel gehaat als geliefd is. Sommige recruiters weigeren kandidaten die AI-tools gebruiken. Anderen vinden dit juist een meerwaarde omdat die persoon toont dat hij de nieuwste technologieën omarmt.”

“Juist door die nieuwe ontwikkelingen hoor ik dat dit proces nog menselijker wordt, dat er net meer persoonlijk contact zal zijn. Kandidaten pikken het klassieke sollicitatiegesprek niet meer waarin de recruiter alleen vragen stelt en zij enkel antwoorden. Nee, de huidige generaties verwachten een echt gesprek. En dat lukt niet met een avatar.”

“Dus ja, ga aan de slag met AI. Leer het gebruiken. Je moet de tools leren kennen. Net als bij de opkomst van het internet zal AI niet meer verdwijnen. Gebruik het om te brainstormen, om jezelf te versterken. Maar blijf altijd jezelf.”

Meer weten?

Aaltje Vincent is een van de sprekers tijdens het Pecha Kucha evenement voor recruiters op 3 juni 2025 in Berchem. Meer informatie en je aanmelden, doe je hier.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert