How To … Digital Nomad: Wie, wat, waar?
Als we aan de toekomst van werk denken, kunnen we digitale nomaden niet negeren. Deze mensen maken gebruik van de laatste technologieën om locatie onafhankelijk te kunnen werken en van een levensstijl te genieten met veel vrijheid. Maar wat zijn digitale nomaden nu juist en wat is hun profiel?
Sinds Covid-19 lijkt het alsof er een nieuw fenomeen ontstaan is, namelijk digitale nomaden. Deze levensstijl bestaat echter al veel langer. Van zodra het internet bestond en er online gewerkt kon worden, is het zich meer en meer gaan ontwikkelen.
Wat verstaan we onder digitale nomaden?
Digitale nomaden zijn mensen die volledig online werken en ondertussen voor langere tijden in het buitenland verblijven.
Digitale nomaden zijn mensen die volledig online werken en ondertussen voor langere tijden in het buitenland verblijven.
Het verschil met thuiswerk is dat deze mensen locatie-onafhankelijk werken en dus regelmatig veranderen van plaats.
Er zijn veel verschillende combinaties mogelijk, elk met hun eigen uitdagingen. Zo zijn er digitale nomaden die de hele wereld rondtrekken, steeds op zoek naar nieuwe locaties. Ze halen er energie uit om nieuwe mensen, plaatsen en culturen te leren kennen en beginnen telkens opnieuw. Na een aantal maanden of jaren, trekken ze weer verder naar een nieuw land om deze te verkennen.
Langs de andere kant zijn er ook digitale nomaden die afwisselen tussen enkele locaties waar ze zich goed voelen en waar ze telkens voor enkele maanden per jaar verblijven. Dit kunnen twee landen zijn, maar kunnen er evengoed meer zijn. Zo kan iemand enkele maanden in Thailand verblijven, om dan te verhuizen naar Indonesië en de rest van het jaar in Zuid-Afrika wonen. Of sommige mensen overwinteren in een Zuiders land en verblijven de zomer in het noorden.
Zoals je ziet zijn er vele combinaties mogelijk, maar ze hebben allemaal de volgende zaken gemeen: ze werken volledig online waardoor ze locatie-onafhankelijk werken en vertoeven regelmatig in andere landen. Zolang er internet is en met de juiste tools, genieten ze van veel vrijheid. Maar het brengt uiteraard ook uitdagingen, zoals burn-out en isolatie, met zich mee.
Zolang er internet is en met de juiste tools, genieten ze van veel vrijheid. Maar het brengt uiteraard ook uitdagingen, zoals burn-out en isolatie, met zich mee.
Het profiel van een digitale nomade
Als we aan digitale nomaden denken, hebben we snel een beeld van blanke mensen jonger dan 40 jaar, alleenstaand en zelfstandige. In België bestaat er niet veel onderzoek naar digitale nomaden. Uit een onderzoek in 2024 van MBO Partners in de VS blijkt dat 67% blank is, maar dat 36% van digitale nomaden ouder zijn dan 44 jaar, meer dan de helft een contract als werknemer heeft en 56% getrouwd is of in een vaste relatie zitten. 23% van de digitale nomaden reizen met hun kinderen. Er is dus een heel divers profiel van digitale nomaden.
Wat betreft het werk dat ze doen, is de enige vereiste dat het volledig online kan gedaan worden. Je ziet dan ook veel digitale nomaden die in de IT (19%), creatieve sector (14%), opleiding en training (9%), sales en marketing (9%), financiën en boekhouding (8%), consultancy, coaching en onderzoek (7%) werken. Het inkomen varieert enorm aangezien er een mix is van voltijds werkenden, deeltijds werkenden en sommigen die enkel voor een bepaalde periode in het jaar werken. Over het algemeen zijn het mensen met een gemiddeld tot hoger inkomen die vaak naar landen reizen met een lagere levenskost en zo dus een meer luxueus leven kunnen leiden.
Over het algemeen zijn het mensen met een gemiddeld tot hoger inkomen die vaak naar landen reizen met een lagere levenskost en zo dus een meer luxueus leven kunnen leiden.
Evolutie
Tijdens de pandemie werden we verplicht om, indien mogelijk, van thuis uit te werken en werden we meer en meer bewust van de mogelijkheden die de huidige technologie met zich meebrengt. Bovendien pasten bedrijven zich waar mogelijk aan aan thuiswerk zodat aanwezig zijn op een fysieke locatie niet meer nodig was. Sommigen zagen hier ook opportuniteiten waardoor er nog meer technologie ontwikkeld werd om afstandswerk mogelijk te maken.
Ook de werknemers, freelancers en ondernemers ondervonden de voordelen van thuiswerk, zoals tijds- en kostenbesparing. Ze zagen de flexibiliteit en mogelijkheden in. Deze zaken hebben het aantal digitale nomaden sinds het einde van de coronapandemie, toen de grenzen weer open gingen en reizen terug mogelijk werd, aanzienlijk verhoogd.
Landen met een digitale nomade visum
Ondertussen zijn er meer en meer landen die speciale visums voor digitale nomaden invoeren. Ze doen dit om het makkelijker te maken voor digitale nomaden om voor een langere tijd in het land te verblijven en daar online te werken zonder zich zorgen te maken over immigratie problemen, visums en belastingen. Ze trekken hiermee meer afstandswerkers aan wat goed is voor de lokale economie.
Landen trekken met speciale digitale nomad visums meer afstandswerkers aan wat goed is voor de lokale economie.
Begin 2024 waren er al meer dan 60 landen die zo een visum hadden, ondertussen zijn er nog meer bijgekomen waaronder Kenya. VisaGuide heeft een Digital Nomad Index gedefinieerd waarmee ze landen rangschikt volgens hun geschiktheid voor digitale nomaden. Er worden verschillende factoren in rekening gebracht waaronder een digital nomad visum, inkomensvereiste voor dit visum, belastingen en kosten. Spanje staat op nummer 1, gevolgd door Argentinië en Roemenië.
België heeft geen visum speciaal voor digitale nomaden. Ze hebben wel een D-visum en een professionele kaart zodat buitenlanders in België kunnen werken, maar dit is niet handig voor afstandswerkers. Dit is voor mensen die zich willen vestigen in België. België komt dan ook niet voor in de top 38 landen van de Digital Nomad Index.
In deze reeks artikelen over digitale nomaden willen we jullie begeleiden in alle aspecten die deze levensstijl met zich meebrengt. We bespreken waar je rekening mee moet houden, de wettelijke zaken, de professionele en persoonlijke kant. We kijken naar de vereisten, maar ook naar de uitdagingen. Zowel de voordelen als de nadelen van het digitale nomadisme komen aan bod.
Ik ben Lotte Vanhalst, een digitale nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.
Lees ook :