How To … Digital Nomad: Tools die je het leven makkelijker maken
Een nieuwe levensstijl brengt nieuwe noden en kopzorgen. Al werkend de wereld verkennen kan soms moeilijk te organiseren zijn. Als digital nomad zal je snel merken dat er zaken zijn die je veel tijd kosten waar je anders niet eens bij stilstaat.
Gelukkig ontwikkelt de technologie zich continu waardoor er meer en meer tools beschikbaar zijn om ons het leven makkelijker te maken. Hieronder bespreken we onze favorieten.
Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.
-
Samenwerken
Ken je het gevoel dat als je iets nodig hebt, je niet meer weet waar je het juist opgeslagen hebt of waar je de informatie moet halen? Of dat je wel weet waar je het kunt vinden, maar verschillende programma’s moet openen omdat de informatie verspreid zit?
In Notion kan je alles bijhouden op één plek. Notities, documenten, alles wat betreft projecten, mails,… Je kan het zelfs delen met anderen zodat jullie samen aan projecten kunnen werken.
Soms probeer je iets uit te leggen aan een collega of klant waarmee je niet in een call zit en zou het veel makkelijker zijn als je kan opnemen wat je juist op je scherm doet. Met Loom kan dit. Je kan ervoor kiezen of je zelf ook in beeld komt en of je stem al dan niet wordt opgenomen. Via deze tool kan je zowel korte boodschappen opnemen om bijvoorbeeld te tonen dat iets niet werkt, of hele manuals opnemen die dan meermaals bekeken kunnen worden. Dit is ideaal als je asynchroon werkt en voor het maken van cursussen.
Loom is een ideale tool voor als je asynchroon werkt.
-
Connectiviteit
Als je ergens aan het werken en verbonden bent met een openbare wifi, is deze verbinding meestal niet zo veilig, Dankzij een VPN kan je dit voorkomen. Bovendien zijn sommige websites of video’s in bepaalde landen niet toegankelijk. Video’s die opgeslagen zijn in Vimeo kunnen bijvoorbeeld niet bekeken worden in Indonesië, een VPN zorgt ervoor dat dit wel lukt. Zelf gebruik ik ExpressVPN, NordVPN is ook een goede provider.
Als je een tijdje wil werken in een leuk cafeetje of in een coworking plaats, is het goed om te weten hoe snel de internetverbinding is. Via een speedtest kan je dit snel testen. Speedtest by Ookla kan je hiervoor gebruiken.
Tip: test de verbinding op verschillende tijdstippen, dit kan in openbare plaatsen wel eens verschillen. Zeker als je een belangrijke call hebt, kan je dit best op het juiste tijdstip eens uitproberen.
-
Administratie
Het is fijn om overal naartoe te kunnen gaan, zolang je een goede verbinding hebt om te werken. Maar terwijl je verschillende landen doorkruist, verandert je tijdzone ook regelmatig en kan het lastig worden om een meeting te plannen die voor iedereen op een degelijk uur doorgaat. Er bestaan handige tools zodat je nooit meer een uur te laat of te vroeg opdaagt. World Time Buddy is hier een voorbeeld van.
Er bestaan handige tools zodat je nooit meer een uur te laat of te vroeg opdaagt in een meeting.
Ik heb het nog meegemaakt dat ik een belangrijk document moest tekenen en daarvoor op zoek moest naar een printer om nadien het document terug in te scannen en op te sturen. Dit is niet altijd een evidentie, op sommige plaatsen moest ik uren zoeken naar een printshop dat open was. Dankzij tools zoals DocuSign en Dropbox Sign worden er heel wat kopzorgen en tijd bespaard. Met deze tools kan je documenten online ondertekenen en heb je dus geen printer meer nodig.
-
Financiën
Met je Belgische kaart geld afhalen of betalen in het buitenland, kan al snel een kostelijke zaak worden. De kosten hangen af van bank tot bank, maar ondertussen zijn er ook internationale banken en financiële bedrijven die specifiek inspelen op de noden van digital nomads. Ze bieden betere wisselkoersen en lagere kosten voor transfers. Bedrijven die hiervoor vaak gebruikt worden door digital nomads zijn Wise, Revolut en bunq.
Met je Belgische kaart geld afhalen of betalen in het buitenland, kan al snel een kostelijke zaak worden. Ondertussen zijn er ook internationale banken en financiële bedrijven die specifiek inspelen op de noden van digital nomads.
Het gebeurt weleens dat je iemand tegenkomt met wie het goed klikt en met wie je een tijdje samen rondreist. Soms deel je zelfs een kamer. Elke rekening door twee delen of telkens moeten kijken wie wat gegeten en gedronken heeft, kan slopend en tijdsintensief zijn. Ik gebruik zelf Tricount om te noteren wie wat betaald heeft zodat we op het einde enkel het verschil moeten vereffenen. Dit heeft me al veel tijd bespaard.
-
Voor onderweg
Je komt aan op een nieuwe plaats, hebt nog geen lokale simkaart en dus geen data en weet je weg niet. Met Maps.me kan je kaarten downloaden in de app, je favoriete plaatsen opslaan en offline navigeren. Voor het downloaden heb je data nodig, dus je moet er wel aan denken vooraleer je vertrekt. Ook Google Maps kan je hiervoor gebruiken.
Over de auteur
Ik ben Lotte Vanhalst, een digital nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.
Lees ook :