"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Na drie maanden nog geen enkele klant. Wat nu?

“0 euro als omzet na 3 maanden als zelfstandige. Dit is hoe ik het klaarspeelde”, postte Ferre Peeters ludiek op LinkedIn. Dat zijn post zo viraal ging gaan, had hij nooit beseft. Loont eerlijkheid?

“Dit is je reminder dat niet elke onderneming een vliegende start maakt! Klanten vinden kost tijd. Omzet genereren kost geduld. De afgelopen maanden heb ik heel wat nieuwe mensen ontmoet en evenveel interessante gesprekken gevoerd. Maar die eerste echte klant is voorlopig nog uitgebleven.” Deze eerlijke post op LinkedIn van Ferre genereerde op korte tijd meer dan 2.500 likes en 450 reacties. Welke lessen trekt hij hieruit?

“Na mijn ontslag als brand creative bij Jellow, besloot ik om freelancer te worden. Het was nu of nooit om die kans te grijpen. Ik ontwerp merkidentiteiten voor kleine en grote ondernemingen”, steekt Ferre (Studio strafwerk) van wal.

“Ik was er uiteraard op voorzien dat het de eerste maanden niet evident zouden zijn om voldoende omzet te draaien. Ik had daarom al een spaarpotje voorzien en ik heb ook voor mezelf bepaald hoe lang ik het ga proberen om van mijn voltijdse freelancecarrière een succes te maken.”

“Door drie keer per week iets interessants te posten op LinkedIn voor mijn doelgroep, hoopte ik om snel mijn eerste klanten te vinden. Maar dat is dus niet gelukt. En die ervaring heb ik dan gegoten in een eerlijke post.”

Succesverhalen op LinkedIn

“Ik lees op LinkedIn vaak succesverhalen. Startende freelancers die beweren dat ze op een paar maanden tijd al hun jaaromzet hebben gedraaid. Het leek me grappig om iets gelijkaardigs te doen, maar dan vanuit mijn standpunt: de freelancer die nog niet erg veel bereikt heeft. Ik wou gewoon mijn ervaring delen.”

“Mijn eigen netwerk op het platform is klein. Ik had nooit gedacht dat mijn post zo viraal zou gaan. Velen herkennen zich in mijn verhaal. Daarnaast kreeg ik ook erg veel steunbetuigingen en tips. En ondertussen voer ik een aantal gesprekken met potentiële klanten. Ik ben dus heel erg blij dat mijn post zoveel mensen heeft bereikt.”

De tip die het vaakst terugkwam was om fysiek te netwerken.

Fysiek netwerken

“De tip die het vaakst terugkwam was om fysiek te netwerken. Velen ontmoeten zo hun klanten of breiden hun netwerk uit. Daarnaast kreeg ik ook het advies om heel duidelijk te communiceren over welke dienst je levert en voor welke doelgroep. En tot slot kreeg ik te horen dat mijn eerlijkheid enorm werd geapprecieerd en dat ik die transparantie moet doortrekken doorheen mijn onderneming.”

“Ik vind het wel grappig om te zien dat men elkaar soms tegenspreekt. Zo is er een kern die vindt dat fysiek netwerken cruciaal is, terwijl anderen zweren bij online contacten. Ik kreeg bijvoorbeeld ook het advies om iets gratis aan te bieden in ruil voor een review, terwijl anderen reageerden dat dit net mijn succes zou ondermijnen.”

Wat ik vooral geleerd heb is dat er niet één manier is om te ondernemen.

“Wat ik vooral geleerd heb is dat er niet één manier is om te ondernemen. En dat vind ik fijn om te beseffen. Je hebt dus de ruimte om je eigen weg daarin te zoeken. Ik ga zeker de tips die ik kreeg, verwerken in mijn strategie en uittesten wat er werkt voor mij en wat niet.”

Freelancen of terug in loondienst

Ik heb één reactie gekregen die me altijd zal bijblijven en dat was een reactie die inging tegen wat de rest zei.

“Ik heb één reactie gekregen die me altijd zal bijblijven en dat was een reactie die inging tegen wat de rest zei. Bijna iedereen vertelde me dat ik geduld moet hebben, dat ik moet doorbijten, dat ik niet mag opgeven. Maar die persoon zei me dat ze ook gefreelancet had, dat het voor haar niet de beste keuze bleek te zijn en dat ze ondertussen terug in loondienst werkt. Dat het ok is om te proberen om voor jezelf te werken, maar dat het ook ok is om dan in te zien dat je toch liever met een vast contract voor een baas wil gaan werken. Dat ik me niet hoef te schamen als ik over een paar maanden of jaren beslis om de stap te zetten van flex naar vast.”

Ondernemen is eng

“Ondernemen is eng, heb ik gemerkt. Boekhouding, administratie, klanten vinden, omzet draaien … Het brengt toch wel wat stress mee. En je moet moeilijke keuzes alleen maken en dat zorgt soms voor een onzeker gevoel.”

“Ik ga ermee akkoord dat ik nu nog moet doorzetten. Drie maanden is nog niet lang. Maar de moeite die ik er nu in steek, moet wel op een bepaald moment iets opleveren. Maar als ik merk dat dit toch niet voor mij blijkt te zijn, dan moet ik dat ook kunnen toegeven aan mezelf. Dan ga ik terug voor iemand werken. Dat is ok. Daar hoef ik me niet slecht over te voelen.”

Lees ook:

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert