"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Versterking van legale migratie om Europa te laten bloeien

De Europese Commissie is van plan een “EU Talent Pool” op te richten om het gemakkelijker te maken werkzoekenden uit niet-EU-landen aan te trekken en dit werk te ondersteunen. Ze heeft ook doelen gesteld voor het aantal afgestudeerden in het onderwijs, leerlingen met minder kansen en leerlingen in het beroepsonderwijs dat ze tegen 2030 wil aantrekken.

Het probleem

Te midden van een vergrijzende EU-bevolking en steeds meer groene en digitale banen waarvoor nieuwe vaardigheden nodig zijn, hebben Europese werkgevers moeite om de werknemers te vinden die ze nodig hebben. Dit is vooral een probleem voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), zoals blijkt uit een recente EU-enquête. Daarom heeft de Europese Commissie drie acties voorgesteld om het voor EU-landen gemakkelijker te maken de beste talenten uit de hele wereld aan te trekken.

Waarom actie nodig is

Het werkloosheidspercentage bereikte in september 2023 een recordlaagte van 6% en het vacaturepercentage steeg tot 2,9% in 2022 – meer dan het dubbele van het niveau van 2012. Door de demografische veranderingen zullen de arbeidsmarktuitdagingen voor de EU nog groter worden. De beroepsbevolking zal afnemen van 265 miljoen in 2022 tot 258 miljoen in 2030.

De oplossing

Om deze uitdaging aan te gaan en de lidstaten te helpen concurreren in de wereldwijde race om talent, heeft de Commissie drie acties voorgesteld als onderdeel van een mobiliteitspakket voor talent. Deze zijn:

  1. aanwerving van buiten de EU gemakkelijker maken
  2. in derde landen verworven beroepskwalificaties en vaardigheden sneller erkennen
  3. leermobiliteit voor iedereen bevorderen

Uit het pakket blijkt ook dat partnerschappen met derde landen essentieel zijn om ervoor te zorgen dat mobiliteit wederzijdse voordelen oplevert.

Meer lezen? Kijk op de website van de Europese Commissie

Lees ook:

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy