"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Ik promoot mezelf als ondernemer in blijberoep”

“Ik ben een ondernemer in blijberoep. Met een ‘l’. En daar ben ik fier op”, zegt creatieve communicator Wesley Butstraen. “Mijn enige spijt? Dat ik die stap niet 15 jaar eerder heb gezet.”

Naast zijn voltijdse vaste job, heeft Wesley Butstraen ook een bijberoep (Mediaheer) waar hij kleine ondernemingen helpt met hun digitale communicatie. “Wanneer anderen mij vragen naar wat ik precies doe, dan zeg ik altijd: Ik maak mensen blij. Daarom dat ik me mezelf promoot als ondernemer in blijberoep.”

“Ik ben pas in 2019 officieel gestart in bijberoep. Maar ik hielp al veel langer vrienden en kennissen met hun digitale communicatie zonder dat ik daarvoor een vergoeding vroeg. Het maakte me echt blij om hen te kunnen helpen. Maar via hen, vonden ook bedrijven de weg naar mij. En die wilden me fair betalen voor mijn inzet, ook al hoefde dat niet voor mij. Sommige dreigden ermee om de samenwerking te stoppen, als ik mijn prestaties niet factureerde. Dus ja, ik moest starten als freelancer.”

Combi vast-flex

“Ik werk voltijds in hoofdberoep en tussen de 3 à 15 uur per week in bijberoep. Ik werk veel. Maar ik doe dat supergraag. Ik haal daar heel veel energie uit. De afgelopen twintig jaar waren er weinig dagen dat ik met tegenzin aan de werkdag begon.”

“Ik zit in een luxepositie. Via mijn vaste job ben ik zeker van een maandloon, pensioenopbouw … Terwijl mijn blijberoep zorgt voor een extra centje en vooral ook voor extra blijdschap en creativiteit. Ik voel nu geen noodzaak om te groeien als freelancer.”

“Momenteel ben ik een boek aan het schrijven en na de lancering verwacht ik nog meer vragen van potentiële klanten. Dan zal ik mijn situatie waarschijnlijk nog eens herbekijken.”

Veel bijleren

“Via mijn bijberoep daag ik mezelf uit om dingen te leren, zoals het bouwen van AR-filters in Instagram. Zowel ikzelf, mijn eigen klanten en mijn werkgever halen hier profijt uit.”

“Toen mijn baas plots de vraag kreeg om een nieuwe module te bouwen voor het cms-systeem, kon ik die opdracht uitvoeren omdat ik in mijn bijberoep websites in WordPress ontwerp. Iets, wat ik volledig in mijn vrije tijd geleerd heb. Hierdoor bespaarde hij duizenden euros.”

“Naast mijn boek, wil ik ook een podcast lanceren. De eerste opnames zijn al gemaakt. Die leerschool is fantastisch. En die ervaring zorgt ervoor dat ik nog beter kan inspelen op de noden van mijn klanten en mijn werkgever.”

Wantrouwen

“Ik hou mijn blijberoep volledig gescheiden van mijn hoofdberoep. Maar sommigen staan hier toch wat wantrouwig tegenover. Ik ben daar nochtans heel transparant in. Het is me ook niet te doen om het geld, enkel om anderen te helpen en blij te maken.”

Belangrijkste levensles

“Zoals eerder gezegd, vind ik het jammer dat ik 15 jaar gewacht heb om freelancer te worden. Dus aan diegenen die twijfelen: doe het gewoon, denk er goed over na, maar niet te lang.”

“Daarnaast ben ik zeer dankbaar voor de freelance-community. Het is de max hoe die mensen intrinsiek elkaar steunen. En als het ook jouw instelling is om anderen te helpen, dan ga je het ver schoppen.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert