"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De kunst van het wendbaar organiseren volgens Edwin Zasada

Hoewel de toekomst onvoorspelbaar is, blijven we ons organiseren alsof we in een gecontroleerde en voorspelbare omgeving zijn… Herkenbaar? Momentum is is het nieuwste boek van Edwin Zasada. Of hoe je wendbaarheid, daadkracht en innovatie in je organisatie krijgt…

“Het cruciale element voor succes in organisaties is het mobiliseren en richten van de arbeidskracht op alle niveaus, van de laagste tot de hoogste loonschaal. Vergelijkbaar met een geslaagde militaire operatie vereist dit kracht, behendigheid, snelheid, samenwerking en focus. De onzekerheid van Clausewitz’ fog of war beperkt zich niet langer tot het gevechtsveld, maar bedekt in toenemende mate het speelveld van vele organisaties, in steeds dichtere en ondoorzichtige wolken.” Dit is de stand van zaken van Edwin Zasada, human performance specialist en auteur van ‘Momentum : de kunst van het wendbaar organiseren’.

Een steeds korter levensduur voor organisaties?

Controle, gedetailleerde procedures en centralisatie van bevoegdheden werken prima. In stabiele, rustige of voorspelbare omstandigheden. Maar in tijden waarin crisis op crisis stapelt, de levensduur van organisaties steeds korter wordt en het tempo van innovatie niet terugvalt, is iets anders nodig.

Een andere denkwijze

Dergelijke omstandigheden vragen om wendbaarheid en adaptiviteit. Om initiatief, daadkracht en creativiteit op ieder niveau, niet alleen in de top. En om dat te bereiken is er een andere denkwijze nodig.

Een denkwijze die schuurt met onze natuurlijke neiging tot controle, die onze blinde vlek voor vereenvoudiging uitdaagt en die ons uit onze comfortzone trekt. Het is een manier van denken die niet altijd comfortabel voelt, maar zowel voor de organisatie als haar leiders en teamleden, tot de best mogelijke uitkomsten leidt.

Het is geen wetenschap

De uitgeverij waarschuwt met wat humor. Verwacht geen boek met een heldere template, geen format om in te vullen of procedure om uit te rollen. Wendbaarheid is niet gebaat bij een starre werkmethode, maar bij een heldere denkwijze. Het is geen wetenschap, maar een kunst. De kunst van het wendbaar organiseren.


Edwin Zasada

Edwin Zasada is werkzaam als zelfstandig human performance specialist. Hij is ook auteur van het standaardwerk Over wilskracht: een zoektocht naar zelfdiscipline.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy