"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Ik werk met freelancers die onze visie en waarden delen”

“Met mijn onderneming zit ik in een sector die zich heel hard leent tot het inhuren van freelancers. Vast of flex: ik lig niet wakker van het statuut zolang we dezelfde visie en waarden delen.” Hoe beheert Els Minner haar talentenpool?

“Ik ben bijna negen jaar geleden gestart met mijn onderneming omdat ik op zoek was naar een werkcontext waar ik de beste versie van mezelf kan zijn”, vertelt Els Minner, oprichter van Room without a roof, de overkoepelende organisatie voor onder andere De Opleidingscoach, Het Talentenhuis en Great@work. “Ik heb een zeer idealistische visie over hoe wij als mens werken, hoe wij leven en hoe wij ons ontwikkelen. Volgens mij zit er geen grens aan persoonlijke ontwikkeling en is dat de driver en motivator achter de stappen die mensen zetten in hun leven .”

Heb je meerdere pools met diverse profielen?

“We hebben consultants, trainers, coaches … Dat zijn vaak experten binnen de brede sector van learning en development. Ze hebben ervaring in het opmaken van opleidingsplannen, in het begeleiden van changetrajecten, het geven van training, het coachen van mensen en ze hebben een sterke affiniteit met digitale leeroplossingen.

In onze pool onderscheiden we twee grote groepen. Enerzijds heb je een groep freelancers die zich onze expertise willen eigen maken, zij doorlopen dan een opleidingstraject. Anderzijds is er de groep van freelancers die zelf een bepaalde expertise in huis hebben. Voor die laatste groep voorzien we geen opleiding, maar wel projectopvolging en sparringmomenten.

We kijken vooral naar de ambitie en de ervaring van de freelancer en matchen die dan in onze pool van de profielen die we zoeken.”

We kijken naar de ambitie, de ervaring en matchen die dan in onze pool van de profielen die we zoeken.

Wie mag in de pool met freelancers, hoe bepaal je dat?

“In de wereld van opleiding, consultancy en coaching is het normaal dat je werkt met freelancers. Wat ik belangrijk vind bij die samenwerking? Dat zij op zoek zijn naar een duurzaam partnerschap. Dat ze bewust kiezen voor onze organisatie. En dat we blijven in gesprek gaan over de meerwaarde die we elkaar kunnen bieden. Ik vind het ook belangrijk dat ze hun persoonlijke groei en ontwikkeling hoog in het vaandel dragen.”

Ik merk dat freelancers een vorm van sparring, een community zoeken waar ze op persoonlijk vlak verbinding kunnen maken.

“Toch blijf ik alert dat freelancers vrije vogels zijn. Als opdrachtgever moet je aandacht geven aan die vrijheid. We vragen geen exclusiviteit. Ik merk dat freelancers een vorm van sparring, een community zoeken waar ze op persoonlijk vlak verbinding kunnen maken. Dat is iets dat ik ook graag bied.”

Hoe bind je mensen aan je talentenpool?

“Sommige freelancers engageren zich liever enkel voor de persoonlijke community die we aanbieden. Ze kunnen dan terecht bij onze formele en informele activiteiten. Andere freelancers willen zich ook verdiepen in onze expertise. Aan hen vragen we om een opleidingstraject te volgen. Dat vraagt van hen wel een investering. Het hangt dus af van hun engagement naar ons toe, hun ambities en de bereidheid om bij te scholen, zich te ontwikkelen.”

Hoe hou je geschiktheid en beschikbaarheid bij?

Door regelmatig in gesprek te gaan. We laten mensen ook co-creëren en samenwerken in kleine teams. “Ook tijdens onze intervisiemomenten zoals onze opleidingen en learning days, wordt er snel duidelijk wie welke expertise heeft. En in onze meer informele momenten zoals bijvoorbeeld onze kerstbabbelut en teamdag steken we er altijd werkvormen in waar we inzoomen op talenten, interesses en ambities van onze teamleden. Op die manier houden we de vinger aan de pols, want tijdens een kennismakingsgesprek of het eerste project, zie je niet meteen alles.”

Hoe is het verloop?

“Van zodra freelancers zich thuis voelen in ons team, blijven ze voor lange tijd. Van veel ongewenst verloop is dus geen sprake. Het is soms een uitdaging wanneer blijkt dat de freelancer die we willen voor een bepaalde opdracht op dat moment niet beschikbaar is. Dat hoort erbij wanneer je samenwerkt met externen. En dat hun agenda vol zit, is alleen maar goed nieuws voor hen.”

Freelancers willen werken vanuit hun eigen talenten, interesses en ambities.

Welke tips heb je voor andere organisaties die met talentenpools willen werken?

“Wees ervan bewust dat freelancers kiezen om ‘vrij’ te zijn. Ze willen werken vanuit hun eigen talenten, interesses en ambities. Ze kiezen graag zelf met welke opdrachten ze hun agenda vullen. Heb daar ook aandacht en respect voor. Zorg er bovendien voor dat ze in jouw organisatie een thuis vinden en verbinding kunnen maken met jouw team en andere freelancers. Denk dus goed na over hoe je die flexibele schil benadert zodat voor iedereen duidelijk is wat jullie van elkaar kunnen verwachten.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *