"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De 13e maand: wat je moet weten als internationale werkgever

In sommige landen een verplichting, in andere landen een leuk extraatje. Soms uitgekeerd aan het einde van het jaar, en soms in termijnen: de 13e maand. Waaraan heb je je te houden als werkgever binnen en buiten Europa? Hannah Young van CXC zet het op een rijtje.

De 13e maand wordt in veel landen gegeven als een extraatje aan het eind van het jaar. Dit extra maandloon wordt meestal boven op het salaris van december uitbetaald, maar kan in sommige gevallen ook in termijnen worden betaald. In sommige landen worden bedrijven zelfs verplicht de 13e maand uit te keren. In andere landen is het niet wettelijk verplicht, maar wordt het vaak wel verwacht.

Europa

In Europa is de 13e maand is slechts vijf landen een verplichting: Armenië, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. In veel andere landen, zoals Nederland en België, is het in bepaalde sectoren ook gebruikelijk. In de volgende Europese landen kan je een vorm van de 13e maand vinden:

 • Oostenrijk
 • België
 • Kroatië
 • Tsjechië
 • Finland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Luxemburg
 • Nederland
 • Slowakije
 • Zwitserland

De gebruiken rondom de 13e maand verschillen binnen elk land in Europa. Zo is het in Frankrijk niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Werknemers krijgen een extraatje in juni en december, of kunnen ervoor kiezen deze ieder kwartaal of zelfs maandelijks te ontvangen. In Zwitserland wordt het salaris niet in 12, maar in 13 termijnen verdeeld. Werknemers ontvangen dan tweemaal hun maandloon in december.

Buiten Europa

De rest van de wereld is erg verdeeld. In Latijns-Amerika is de 13e maand in de meeste landen wettelijk verplicht en in de veel andere ook gebruikelijk. In Azië, daarentegen, is de bonus alleen in India, Indonesië en de Filipijnen een verplichting. Ook is het verder maar in een handvol landen een gewoonte.

Wie ontvangen de 13e maand?

In de landen waar de 13e maand wettelijk verplicht is hebben vrijwel alle werknemers er recht op, zo lang ze voldoen aan bepaalde voorwaarden rondom de lengte van het dienstverband. Er wordt soms wel een uitzondering gemaakt voor werknemers in managing of leidende functies, of voor mensen die al andere bonussen ontvangen. Ook freelancers of andere inhuurkrachten ontvangen doorgaans geen 13e maand, met uitzondering van de uitzendkrachten in België.

Het originele artikel 13th Month Pay: What International Businesses Need to Know is te lezen op de website van CXC.

At CXC we enable companies to achieve a competitive advantage through managing contingent workforce quality, efficiency and risk, while reducing costs. My role involves building out tailored solutions and processes with our clients, to add an additional layer of compliance and governance, mitigating the risk involved with engaging contractors globally & simplifying the overall management of the contingent workforce. Bekijk alle berichten van Hannah Young