SLUIT MENU

Hoeveel kost een freelancer?

Zoek je een goede freelancer? Dan heb je als opdrachtgever vast al een wensenlijstje opgesteld. Binnen dat wensenlijstje spelen de kosten vast ook een belangrijke rol. Maar welke prijs kun je voor jouw opdracht verwachten? En hoe wordt die prijs bepaald? Daar gaan we met deze blog dieper op in om je iets meer houvast te geven in de wereld van freelance uurtarieven.

Hoeveel kost een freelancer?

Op de vraag wat een freelancer precies kost, zal je nooit een eenduidig antwoord krijgen. In het verleden waren (sommige) freelancers bereid tot onderhandelen en toegeven om maar die ene opdracht binnen te slepen. In sommige vakgebieden zijn nu in plaats van opdrachten, juist de freelancers schaars.  Niet alleen zijn freelancers dan wel in aantallen toegenomen,  de vraag naar freelancers is nog meer gegroeid. Doordat er meer opdrachten zijn, hebben freelancers minder de neiging toe te geven op hun prijzen. Want ja, aanbod genoeg!

Toch zie je nog steeds verschillen in uurtarieven, ook tussen freelancers uit hetzelfde vakgebied. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan de duurtijd van jouw opdracht, de vereiste werkervaring, de locatie, het expertiseniveau van de freelancer, de hoeveelheid beschikbare freelancers of een benodigd (niche) specialisme.

Het uurtarief op Jellow is indicatief

Op basis van de data in Jellow, een bemiddelingsplatform, kunnen ze je een inzicht geven over de gemiddelde uurtarieven van freelancers bij Jellow. Let op: deze prijzen zijn louter indicatief, maar kunnen je wel een idee geven van de richting waarin je kan denken bij het afspreken van het uurtarief met de freelancer. De uurtarieven zijn ingedeeld per vakgebied en uiteraard op basis van werkervaring. Daarnaast zijn specialisaties en werkniveaus ook belangrijke indicatoren.

Hoger uurtarief bij langere samenwerking

Het kan voorkomen dat een freelancer zijn uurtarief verhoogt bij een langere samenwerking. Dat is vergelijkbaar met een vaste werknemer die na langere tijd in loondienst een loonsverhoging zou verdienen. Een freelancer zou na een kortere opdracht vervolgens zijn tarief kunnen verhogen bij jouw tweede opdracht, alleen is daar bij één langere opdracht geen gelegenheid voor. Meestal neemt de freelancer dat mee in het contract, met een bepaling die vaak te vinden is onder het kopje ‘inflatie’.

Het gemiddelde freelance uurtarief per vakgebied

Hieronder vind je de gemiddelde uurtarieven bij Jellow in de zakelijke dienstverlening. Op basis van het aantal jaren werkervaring zijn ze in onderstaande tabellen uitgewerkt per vakgebied.

De freelancertarieven per uur en per vakgebied in de zakelijke dienstverlening

Uurtarieven van interim professionals binnen IT en Development

  Werkervaring      
Specialisatie 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Web- en app development € 65,72 € 76,94 € 78,26 € 72,41
ICT systemen en management € 60,30 € 71,62 € 84,36 € 84,24

 

Gemiddelde uurtarieven van freelancers in finance

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Finance & administration € 58,30 € 73,31 € 99,98 € 99,40

 

De gemiddelde uurtarieven van HR freelancers

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
HR & Recruitment € 63,37 € 76,55 € 85,99 € 94,63

 

De gemiddelde uurtarieven van Marketing, Sales en Communicatie freelancers.

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Marketing, sales & communicatie € 63,82 € 98,00 € 90,66 € 93,13

 

Gemiddelde uurtarieven van zzp’ers gespecialiseerd in design

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Design & multimedia € 57,08 € 71,34 € 96,23 € 91,53

 

De gemiddelde uurtarieven van freelancers actief in Management

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Management & organisatie € 69,55 € 75,81 € 92,34 € 95,64

 

De gemiddelde uurtarieven van freelancers actief in het vakgebied Industrie & bouw

  Werkervaring      
Vakgebied 0-5 jaar 5-10 jaar 10-20  jaar 20+  jaar
Industrie & bouw € 57,31 € 64,35 € 94,80 € 88,25

 

Laat je niet leiden door het uurtarief

Veel opdrachtgevers laten zich leiden door het uurtarief van een freelancer. Zo komen ze bij Jellow regelmatig opdrachtgevers tegen die harde eisen stellen zoals een maximum uurtarief en een maximum aantal uur voor een opdracht. Dit is niet altijd realistisch.

Het is van belang dat je eerst kijkt naar de meest geschikte freelancer voor jouw opdracht. Laat je niet leiden door enkel het uurtarief.

Als opdrachtgever zou je kunnen kijken hoe groot het aanbod is binnen het vakgebied van jouw opdracht. Is de vraag groot en het aanbod schaars? Dan kun je een hoger uurtarief verwachten. Ook zijn het niveau (junior, medior, senior) en de werkervaring veelzeggende prijsindicaties. Heeft iemand een hoger niveau en meer werkervaring, dan zal hij jouw opdracht sneller kunnen afronden dan iemand met een lagere senioriteit en minder werkervaring. Waardoor je zelfs voor dezelfde prijs, in minder tijd, het eindresultaat naar een hoger niveau kunt tillen. Een win-winsituatie dus! Daarom is het van belang dat je je niet direct laat afschrikken door een hoger uurtarief van een freelancer. Daarnaast heeft een specialisme ook invloed op het uurtarief. Meer (specifieke) kennis is natuurlijk meer waard. Dit kan van pas komen bij een opdracht waar een bepaald specialisme of expertise nodig is.

Ons advies: kijk eerst naar de eigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt om je opdracht het best te kunnen verwezenlijken. Zoek vervolgens de freelancer die hier het meest geschikt voor is.

Samengevat…

Het uurtarief van een freelancer is gebaseerd op de inhoud en lengte van de opdracht, de locatie, de benodigde werkervaring en de specialistische kennis die de freelancer bezit. In de bovenstaande tabellen zijn de gemiddelde uurtarieven af te lezen van freelancers bij Jellow België binnen de zakelijke dienstverlening. Hopelijk geeft dit jou als opdrachtgever een beter startpunt voor het onderhandelen met een toekomstige freelancer!


Bron: Jellow België

Jellow is een webapplicatie opgebouwd voor én door freelancers en bedrijven, met als doel om sneller en voordeliger met elkaar in contact te treden, zonder tussenpartijen. We delen hier graag onze kennis voor freelancers en bedrijven. Bekijk alle berichten van Jellow

Eén reactie op dit bericht