"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Talentpools integreren in je HR-Tech landschap

Sam Van Heester, Product Manager bij Lancr, gaat in dit webinar dieper in op de voordelen van een talentpool en de verschillende integratie mogelijkheden.


Tijdens de NextConomy en ZiPconomy Mini-Learning reeks ‘Technologie voor het optimaal beheer van extern talent’ deelt een groep experts gedurende 45’ hun kennis over VMS technologie. Dat doen ze door middel van hands-on demo’s en interactieve sessies. Je kan het verslag en de opname van elke sessie hier nalezen en herbekijken.


Talentpools integreren in VMS of ATS

In deze Mini Learning is het de beurt aan Lancr, een gespecialiseerd mobiel talentpool platform dat naast jobs ook gebundelde voordeelpakketten en content aanbiedt voor freelancers, extern talent of zelfs je vaste medewerkers. Sam Van Heester, Product Manager bij Lancr, gaat dieper in op de voordelen van een talentpool en de verschillende integratie mogelijkheden.

Het gebruik van talentpools versnelt de invulling van jobs en opdrachten voor organisaties. Naast relevante content voor het talent in je talentpool zoals events, voordeelpakketten, relevante industrie informatie, enz. worden natuurlijk ook interessante opdrachten gecommuniceerd.

Om een talentpool te integreren in je HR technologie landschap zijn meerdere scenario’s mogelijk. Zo kan een talentpool perfect geïntegreerd worden met je Vendor Management System (VMS) voor het beheer van de externe medewerkers. Andere mogelijkheid is om te integreren met het Applicant Tracking System (ATS) voor de vaste medewerkers.

Waarom talentpools opzetten in je organisatie? – De voordelen nog eens op een rijtje

Het gebruik van talentpools kent de laatste tijd een enorme opmars. Veel bedrijven bestuderen momenteel wat het concreet voor ze kan betekenen om sneller en efficiënter extern talent in te schakelen in hun organisatie, alsook de betrokkenheid met deze populatie te behouden.

Sam staat stil bij de definitie van een talentpool: “Een talentpool is in essentie een verzameling van je talent. Maar niet louter een verzameling op paper of in een database. Wat belangrijk is bij een talentpool is dat je er aan werkt. Het talent dat je kent of wil aantrekken moet je echt nauw betrokken houden aan je organisatie. Het is veel meer dan een database, meer een community, die je opbouwt en die in directe lijn staat tussen het bedrijf en het talent.”

“Een Talentpool is veel meer dan een database, meer een community, die je opbouwt en die in directe lijn staat tussen het bedrijf en het talent.”

Belangrijk bij talentpools is het aantrekken van zowel nieuw als gekend talent. Enerzijds wens je talent dat reeds actief bij je organisatie betrokken is te houden voor toekomstige opdrachten. Anderzijds probeer je nieuw talent aan te trekken om zich beschikbaar te stellen voor toekomstige job opportuniteiten.

Sam licht 4 grote voordelen toe van de inzet van een talentpool:

 • Sneller en efficiënter rekruteringproces door de onmiddellijke inzet van beschikbaar talent
 • Kosten efficiënt inhuren van extern talent door freelancers rechtstreeks in te huren zonder intermediairs
 • Strategisch inplannen van het geschikte beschikbaar talent op het juiste ogenblik
 • Employer branding actief inzetten om je organisatie positief te profileren bij extern talent

Afbeelding 1 © Lancr: De voordelen van een talentpool.

Wat belangrijk is bij een talentpool is dat je er aan werkt. -Sam Van Heester, Lancr-

Talentpools integreren met een VMS, ATS … of beide?

Sam schetst 4 scenario’s, die het organisaties toelaten om talentpools in te zetten in combinatie met het bestande HR technologie landschap:

 1. Talentpool technologie stand-alone: Alleen met de web applicatie van een talentpool kan je al aan de slag. Zonder enige integratie communiceer je eenvoudig jobs naar je voorgeselecteerde doelpubliek, naast andere zaken zoals nieuwsbrieven, events, voordelen, bedrijfsupdates en veel meer. Hier zijn er geen automatische koppelingen tussen vacature-systemen of rekruteringssystemen van de klant beschikbaar, maar men kan wel via een admin portaal deze jobs posten met segmentatie mogelijkheden naar doelpubliek. 
 1. Talentpool technologie met een VMS: Het Vendor Management Systeem is er op gericht opdrachten voor extern talent te distribueren onder een vooraf goedgekeurde en geselecteerde lijst van leveranciers. Dit gebeurt vaak via een tiering die bepaalt welke leveranciers als eerste de kans krijgen de opdracht in te vullen. Een talentpool kan perfect geconnecteerd worden op een VMS, waarbij opdrachten automatisch doorstromen van het VMS naar de talentpool applicatie. Talenten die actief opgenomen zijn in de talentpool krijgen vervolgens als eerste de kans om zichzelf aan te bieden voor een rol via de talentpool applicatie waar hun kandidatuur vervolgens terugvloeit naar het VMS. Hierbij krijgt de talentpool vaak voorsprong op de vaste leveranciers, aangezien de talentpool meer kosten-efficiënt is. Waar leveranciers extern talent aanbieden in het VMS, vervult de talentpool applicatie zo de rol van leverancier door automatisch talent aan te bieden in het VMS. 
 1. Talentpool technologie met een ATS: Bij veel bedrijven is het ATS voor de rekrutering van vaste medewerkers veel meer ingeburgerd dan een VMS. Voor deze bedrijven kunnen automatische connecties gelegd worden om bepaalde jobs, specifiek bedoeld voor extern talent, vanuit het ATS te laten vloeien naar de talentpool applicatie. Hier vormt de talentpool applicatie een soort van extensie op de ATS, maar louter gericht op die externe populatie van talent. De talentpool werkt ook nu opnieuw sneller omdat vooraf geweten is welke mensen in de talentpool toegelaten werden én beschikbaar zijn voor deze jobs. 
 1. Talentpool technologie met een VMS en ATS: indien bij een organisatie zowel een VMS als ATS aanwezig zijn, dan kan een talentpool aanvullend worden ingezet om onmiddellijk beschikbare kandidaten te contacteren. De voorkeur is om een koppeling te leggen met het ATS omdat dit vaak de centrale hub is voor al de HR-data. Vacatures verschijnen doorgaans eerst in het ATS om dan, afhankelijk van het soort contract dat men zoekt, wordt dit verder afgehandeld in het ATS of het VMS voor de tijdelijke opdrachten. Bij een vacature wordt in eerste instantie binnen je talentpool gekeken naar de meest geschikte én beschikbare kandidaat. Daarna kan de vacature nog doorgestuurd worden naar waar nodig. Deze aanpak van vast en flex in combinatie met een talentpool past perfect in het kader van Total Talent Management (TTM). 

Deze aanpak van vast en flex in combinatie met een talentpool past perfect in het kader van Total Talent Management (TTM).

Demo van talentpool technologie

In het tweede deel van het webinar toont Sam hoe de Indipendi talentpool van AUSY met de talentpooltechnologie van Lancr specifiek in zijn werk gaat. Volgende zaken worden toegelicht:

 • Customer journey als freelancer tijdens het registratie proces in de mobiele app
 • Deals: onderhandelde voordeel pakketten en kortingen van Lancr of de eindklant voor de freelancers
 • Claimen van deals als freelancer
 • Jobs aangeboden in de Talentpool mobiele applicatie (via een automatische connectie met een ATS)
 • Webportaal om je jobs, deals, events, trainingen en nieuwsbrieven te publiceren op de mobiele talentpool applicatie.

Het volledige webinar en demo kan je steeds herbekijken via bijgevoegde link .

Meer weten over deze reeks Mini Learnings?

 • Op deze pagina vind je alle informatie over de reeks Mini Learnings.
 • Je kan je er ook aanmelden voor het volgende interactieve webinar van Headfirst op 9 Maart 2021 11:30 CET via . Headfirst komt als kennispartner toelichten:
  Hoe een RFP opstellen om een Vendor Management Systeem te contracteren dat het beste bij jouw organisatie past?’ Deelname is gratis.
 • Een overzicht van eerdere afleveringen uit deze Mini Learnings serie vind je hier.

Dennis Van de Vijver
Dennis is an independent business consultant who helps companies in search of the right strategy, partners and technology solutions to manage their contingent workforce. His previous background as a corporate purchaser of IT & Contingent Workforce, brought him to the industry of Vendor Management Systems (VMS) & Managed Services Providers (MSP) more than 10 years ago. He held several successful European roles in Product Management, Solution Design, Account Management & Partner Management at one the leading international VMS providers. Bekijk alle berichten van #Dennis Van de Vijver