"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe goed ken jij jouw cijfers?

De kans is reëel dat je perfect weet hoeveel er op de bankrekening staat van jouw zaak. Maar weet je ook precies hoeveel van dat bedrag uiteindelijk overschiet na het aftrekken van al je kosten? Allicht niet. Ilse Dieltjens, financieel ondernemerscoach en medeauteur van de Vlaamse editie van de bestseller Profit First geeft haar tips om je cashflow beter te beheren.

“Ondernemers hebben niet geleerd hoe ze met hun geld moeten omgaan. Ik ook niet”, zegt Ilse Dieltjens. “Ze beseffen niet altijd dat er een groot verschil is tussen de boekhoudkundige cijfers en hun cashflow. Het boek Profit First van Mike Michalowicz zoomt net in op die problematiek. Alleen was de Nederlandse vertaling van Femke Hogema niet toegespitst op de Belgische markt.”

Cashflowmanagementsysteem

Ilse Dieltjens: “Ik ben al heel lang ondernemer. Ik heb vroeger een houtbewerkingsbedrijf gehad dat ik volledig van nul heb opgestart en in 4 jaar tijd omgevormd heb tot een financieel winstgevende onderneming. Maar dat bedrijf was een cashvretend monster. Ik had mijn cashflow niet volledig onder controle.”

“Ik ging dus op zoek naar een cashflowmanagementsysteem. In 2016 kwam ik terecht bij Femke Hogema die het boek Profit First van Mike Michalowicz heeft vertaald naar de Nederlandse markt. Ik heb toen ook een hierbij aansluitende opleiding gevolgd. Ik ontdekte dat de Nederlandse versie een aantal hiaten bevatte naar de Belgische markt toe. Na lang onderhandelen met Michael is het me gelukt om een Vlaamse versie te maken. Hierbij hoort ook een online omgeving waar ik uitleg hoe de lezers het boek in de praktijk kunnen toepassen.”

“Nu help ik als financieel ondernemerscoach ondernemers om grip te krijgen op hun cijfers. Ik voer altijd een gezondheidscheck uit en onderzoek hoe hun bedrijf omzetmatig gestructureerd is, hoeveel geld er naar kosten, belastingen, loon … gaan en wat we kunnen gebruiken als buffer of winst. Na die analyse kunnen we aan de juiste knoppen draaien om de onderneming winstgevender te maken. Kortom, ik leer andere ondernemers om hun cashflow correct te beheren zodat ze niet de fouten maken die ik destijds met mijn houtbewerkingsbedrijf heb gemaakt.”

Systeem toepasbaar voor elke ondernemer

“Ik beveel het boek aan aan zowel de starter als de ceo van een multinational: voor elke ondernemer staan er tips in.”

“Hoe meer geld je hebt, hoe meer geld je uitgeeft. Dat is een feit. Voor een ceo van een multinational is het heel verleidelijk om geld te spenderen, misschien ook aan zaken die je niet nodig hebt. Op de bankrekening zie je dan veel geld binnenkomen en buitengaan, waardoor je niet altijd zicht hebt op het aandeel van je rekening dat je nodig hebt voor lonen, belastingen, btw … en dat je dus niet mag opdoen. Daardoor heb je wellicht het gevoel dat de zaken goed draaien, maar besef je onvoldoende welk geld naar welke bestemming gaat om alle kosten te dekken.”

“Als starter is het heel handig om te weten hoeveel geld er binnenkomt. De eerste maanden zal je bankrekening leeg ogen want ja: loon, kosten, belastingen … Dat motiveert om extra omzet te creëren.”

6 tips

“Het  cashflowmanagementsysteem leert jou om beslissingen te nemen op basis van feiten en niet op veronderstellingen. Je bankrekening vertelt altijd de waarheid. Splits die dan ook zodanig op zodat je weet voor welke potten je geld bestemd is.”

“Als freelancer ben je kwetsbaar omdat je alleen werkt. Wanneer je ziek bent, komt er geen geld binnen. Voorzie daarom een buffer van 3 maanden zodat je bij moeilijke periodes financiële rust hebt.”

“Bereken in detail hoeveel kosten je hebt, wat je bedrijf kost en hoeveel je minimaal per maand moet verdienen.”

“Vind je ideale klant en kloon die klant. Leg je eieren niet in één mand.”

“Scheid je privé van je onderneming. Meng je privérekening niet met die van je onderneming.”

“Durf van koers te veranderen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te doen. Ik ken veel freelancers die vastzitten in een bepaalde situatie waar ze niet zo gelukkig mee zijn. Wanneer je je financiële situatie kent, zie je misschien kansen om iets nieuws te proberen.”

Meer weten

Fan van het boek Profit First en wil je de principes toepassen op jouw zaak? Surf dan zeker eens naar de website van Ilse Dieltjens. Ze biedt enkele interessante programma’s aan.

Meer boekentips? Lees dan ook deze artikels:

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert