"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 Boekentips van freelancers aan freelancers (deel 1)

Welk boek tip je aan freelancers? Die vraag stelde de redactie van NextConomy aan freelancers. Het resultaat? 10 boekentips om dit jaar nog te lezen. Dit is deel 1 met de eerste 5 boekentips.

Dat freelancers vaak veellezers zijn, is een understatement. Maar welk boek ligt er op hun nachtkastje en raden ze andere freelancers aan om te lezen? Wel, dit zijn hun suggesties.

1. The Slight Edge – Jeff Olson

Leer waarom sommige mensen de ene na de andere droom verwezenlijken, terwijl anderen gewoon blijven dromen zonder die ooit te laten uitkomen. Jeff Olson laat zien hoe je een krachtig resultaat kunt bereiken met eenvoudige tools die je al bezit.

2. The Obstacle is the Way – Ryan Holiday

We geven te snel op, vindt de auteur Ryan Holiday. Wat eerst onoverkomelijke obstakels leken, kunnen met een simpele verandering unieke kansen worden. Ryan Holiday laat aan de hand van de stoïcijnse filosofie zien dat dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent. Als een tegenstander je bedreigt, moet je onbevreesd zijn en moed tonen. Een onmogelijke deadline is de kans om te laten zien hoe betrokken je bent.

De stoïcijnse filosofie kan toegepast worden op elk probleem. Het is meer dan 2.000 jaar geleden ontdekt en heeft sinds die tijd zijn effectiviteit bewezen op slagvelden en board rooms. Van het vermogen van Barack Obama om tegenslagen te overwinnen tijdens de verkiezingen, tot het ontwerp van de iPhone.

3. Getting Things Done – David Allen

Getting Things Done is een methode om productiever te zijn. David Allen ontwikkelde de methode omdat hij merkte dat de bestaande timemanagementmethodes niet meer aansluiten bij onze huidige werksituatie. Volgens de auteur stelt dit boek je in staat om snel informatie te filteren en wat relevant is onder te brengen in een extern 100 procent betrouwbaar systeem. Dit zorgt ervoor dat alle op dit moment niet-relevante informatie uit je zicht verdwijnt en op het juiste moment weer op je radar komt. Hierdoor heb je overzicht om met de juiste dingen bezig te zijn en de rust om hier echt je volledige aandacht aan te geven.

4. Eat the Frog – Brian Tracy
Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain). Het boek Eat that frog laat zien hoe je die spreekwoordelijke kikker op kunt eten, oftewel hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift, blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben, beweert Brian.

In dit boek over productiviteit legt Brian Tracy uit dat succesvolle mensen niet alles proberen te doen, maar focussen op de belangrijkste taken en zorgen dat die goed gedaan worden. Hij vertelt je hoe je voorkomt dat technologie je tijd domineert en geeft 21 praktische en haalbare stappen die je helpen om te stoppen met uitstellen.

5. The 4-hour work week – Timothy Ferriss

Vergeet het oude concept van hard werken tot aan je pensioen en stel je spannende levensplannen niet uit. Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wil maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wil met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wil werken en meer wil genieten. Een werkweek van vier uur geeft het antwoord, stelt Timothy Ferriss.

Volgens de auteur wijst dit boek je de weg naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed, of je nu een overwerkte loonslaaf bent of een ondernemer die klem zit in het succes van zijn bedrijf.

Lees hier deel 2 met de laatste 5 boekentips.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert