"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe trek je als freelance ondernemer financiële overvloed aan?

Het realiseren van financiële overvloed als ondernemer is eenvoudiger dan je denkt. Hoe dan? Wat moet ik dan NU doen? Poppen deze vragen ook op in jouw hoofd?

Overvloed door de ogen van een kind

Ik was vijf jaar en ik vond Sinterklaas de meest fantastische feestdag van het jaar. Ongeveer van hetzelfde niveau als mijn verjaardag. Ook als kind was ik een vroege vogel. Zeker op 6 december… nog voor de wekker om 6 uur afging, stond ik stiekem al aan de trap om naar beneden te sluipen. En toch werd ik altijd teruggefloten, ik moest immers wachten op mijn broer.  Elk jaar opnieuw geraakte die kerel niet uit zijn bed! Mijn geduld werd serieus op de proef gesteld.  Ongeduldig lag ik in mijn bed onder het donsdeken te wachten tot ik het startschot kreeg om naar beneden te rennen.

Sinterklaas was ten huize Dieltjens steevast het feest van overvloed. Ons moeke kende op dat moment geen grenzen … Ik denk terug aan de heerlijke chocolademunten, de typische speculoosfiguren, sappige mandarijntjes, de letterkoekjes (mijn verslaving gaat al mee sinds die tijd 😊) … Het was pakjestijd in kwadraat: wasco’s, kleurboeken, schminkspulletjes, armbandjes met bijhorende halskettingen, barbiepoppen en nog een ‘grote’ verrassing. Een tafel en een tijd vol overvloed, verwennerijen, rijkdom, cadeaus…

Overvloed nu

Als ik ondernemers vraag wat is veel, wat is rijk, wat is overvloed? Dan krijg ik doorgaans een onduidelijk antwoord. Wat is het voor jou? Weet jij wat ‘rijk zijn  voor jou betekent? Hoeveel geld heb je nodig om rijk te zijn? Weet jij welke financiële middelen je wilt bezitten om op 6 december te kunnen zeggen: “ik ben rijk, ik heb veel geld.”

Als je de grens niet kent, dan ervaar je nooit financiële onafhankelijkheid, financiële overvloed of financiële vrijheid.

Financiële overvloed realiseren

Het realiseren van financiële overvloed is nochtans eenvoudiger dan je denkt.

Hoe dan? Wat moet ik dan NU doen? Poppen deze vragen ook op in jouw hoofd?

Dit zijn twee hulpmiddelen, of opdrachten, die je helpen om financiële overvloed aan te trekken.

 1. Financiële overvloed zit in je hoofd. Het komt tot stand door hoe je denkt over geld. De eerste opdracht die ik je geef is om ALLE overtuigingen van vroeger over geld te schrappen. Stop met te denken in termen van geld is ‘vies’ of ‘lastig’, veel geld hebben is voor de slechten, de egoïsten. ‘Geld is schaars’ is nog zo’n overtuiging. Wel, als je zo denkt, zul je nooit veel meer geld verdienen dan wat je nu verdient. Om de hele eenvoudige reden: je belemmert jezelf.
 2. Ten tweede vereist het aantrekken van financiële overvloed ACTIE. Een overzicht met de acties:
  • Allereerst, wees dankbaar voor wat je hebt. Blijf niet stilstaan ​​bij je beperkingen en je limieten. Denk out-of-the-box en laat ‘first things first’ je motto zijn. Wat kan je doen?
   Maak een lijst van wat je effectief aan geldwaarde bezit. Maak de optelsom: het saldo van elke spaarrekening en zichtrekening, de waarde van je beleggingen, je spaartegoeden onder de vorm van VAPZ, de waarde van je vastgoedbezittingen ….Verras je jezelf!
  • Time is money. Hoe spendeer jij je tijd? Sta er eens even bij stil. Zorg dat je productief met je tijd omgaat. Wees efficiënt in je werk. Neem de tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Verspil geen tijd aan zaken waar je jezelf niet bewust van bent (wat is bijvoorbeeld jouw schermtijd per dag?  ☹). Vrije tijd is vrije tijd en werk is werk, maak die scheiding. Beantwoord geen mails in je vrije tijd … Focus rocks.
  • Bekijk je uitgaven. Wat is belangrijk in je leven? Spendeer je geld bewust, maak keuzes, schrap de rest. En…  tussen de acties door deze gentle reminder: heel veel mensen hebben minder dan jij.

Resultaten, geen excuses

Geld investeren of niet? Twijfel  jij  bij investeringsacties, bang om te falen?

Foute keuzes bestaan niet. Wees gewoon eerlijk tegen jezelf. Geef toe en leer van je fouten wanneer je ze maakt. En verzin nooit excuses om je resultaten niet te behalen.

Gedraag je op zo’n manier dat jij je ‘rijk’ voelt. Kleed je ernaar en zie er op je best uit. Lach, straal, loop met een veer in je kont. Wees met andere woorden de beste versie van jezelf.

Waarom is dit belangrijk? Je emoties volgen je acties. We kunnen onze emoties niet altijd onder controle houden. We zijn allemaal maar mensen. Maar! We hebben wel altijd controle over onze acties.

Omdat ten huize Dieltjens ons Sinterklaasbuffet rijkelijk gevuld was, voelde ik mij een rijk kind. Nochtans was het tellen van het geld in die tijd bij mijn ouders nog een feit.

Als je op reis gaat, heb je dan een bestemming voor ogen? Natuurlijk. Financiële onafhankelijkheid is niets anders. Wat is financiële overvloed? Hoeveel geld is dat? Waar woon je? Wie ben je? Concretiseer. Maak een schriftelijk actieplan dat je opsplitst in kleine exacte stappen. Op die manier onderneem je het nodige om te bereiken wat je echt wilt. Bedenk hoe je jouw visie wil bereiken. Een goed plan leidt jouw dagelijkse gedachten, jouw beslissingen en jouw acties.

Neem gewaagde, doordachte acties. Durf, ontdek en realiseer het geld dat jij waard bent.


Over Ilse Dieltjens:

Maak hier kennis met Ilse Dieltjens

Meer lezen van Ilse Dieltjens? Dat kan:

 1. Freelancer, zo wordt je financieel nog meer gezond
 2. In vijf stappen bepaal jij je prijs als freelancer
Ik ben Ilse Dieltjens, financieel ondernemer mentor en auteur van Profit First. In 2012 leidde ik als een vrouw een schrijnwerkerij. Dit was mijn keiharde leerschool, want de torenhoge rekeningen stapelden zich elke maand op, waardoor ik het onderste uit de kan moest halen. Na jarenlang vallen, opstaan en experimenteren pas ik de sleutels toe naar meer winst zonder mezelf dood te werken met op het einde van de streep winst op mijn rekening. Het resultaat is meer marge, meer rust in mijn bedrijf en vooral financiële vrijheid. Inmiddels pas ik met de 'Meer winst Academie' deze winst sleutels al bij honderden ondernemers toe om grip en zicht te krijgen op hun cijfers. Nu is het jouw beurt! Bekijk alle berichten van Ilse Dieltjens