"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Had ik dit maar geweten toen ik startte …

Wat heb je onlangs geleerd, dat je graag had geweten toen je startte als freelancer? Enkele suggesties.

Van omgaan met klanten over de hulp inroepen van een boekhouder tot zichzelf onder de loep nemen: dit zijn de belangrijke lessen die freelancers onlangs geleerd hebben. En die ze beter al geweten hadden toen ze de beslissing namen om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Klanten

Omgaan met klanten, is een heikel punt bij veel freelancers en dat in alle fasen van het klantencontact. Het is essentieel dat je potentiële opdrachtgevers op de juiste manier benadert: te rustig is onvoldoende en doet ze afhaken, te intens vinden ze eng en ook hierop haken ze af.

Mag je op gesprek voor een project dan moet je volgende zaken in acht nemen: screen klanten bij het kennismakingsgesprek en durf vragen stellen over de opdracht, het tarief, de voorwaarden … Staat een opdracht of een klant je niet aan, durf dan ‘neen’ zeggen. Je zal hiervoor jezelf later dankbaar zijn.

Staat een opdracht of een klant je niet aan, durf dan ‘neen’ zeggen. Je zal hiervoor jezelf later dankbaar zijn.

Vraag een voorschot. Zo heb je meer zekerheid dat het project doorgaat. Indien niet, dan heb je toch wat centen.

Lees meer: “Help, mijn freelanceproject wordt geannuleerd”

Neem afscheid van slechte klanten.

Ga ook je tarief niet verlagen. Klanten kennen altijd wel iemand die het voor een betere prijs kan doen. Maar soms komen die met hangende poten bij jou terug. Goedkoop is duurkoop.

En last but not least: een goed contract maakt goede vrienden. Schakel hiervoor een advocaat in als dat nodig blijkt.

Lees meer:

De overheid

Dat de overheid nog beter haar werk kan doen, blijkt uit enkele reacties van freelancers. In de eerste plaats wordt de te hoge belastingdruk aangekaart, daarna het gebrek aan visie en beleid voor freelancers en tot slot het vele papierwerk. Informeer je grondig voor je een zaak start en laat jezelf begeleiden door de juiste personen.

Informeer je grondig voor je een zaak start en laat jezelf begeleiden door de juiste personen.

Boekhouder

Vind een goede boekhouder. Wacht niet tot dat je in de problemen zit. Een accountant is je eerstelijnsadviseur en wat vooral belangrijk is: hij werkt onafhankelijk. Dat kan je niet zeggen van banken, verzekeringsmakelaars, sociale secretariaten … Die willen in de eerste plaats hun product of dienst aan jou verkopen.

Jezelf

De freelancers zijn ook niet bang om de hand in eigen boezem te steken. “Uitbesteden is een win, probeer niet alles zelf te doen. Elk heeft zijn expertise”, luidt het advies.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert