"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Help, mijn freelanceproject wordt geannuleerd

Je bent freelancer en je haalt een mooi project binnen voor een langere periode. Maar helaas! Op het laatste moment krijg je te horen dat de opdracht niet doorgaat. Daar sta je dan met lege handen, want ondertussen heb je andere potentiële klanten afgezegd. Hoe kan je je hiertegen het best beschermen als freelancer?

Niets is zo vervelend als een dag voor je effectief aan de slag zou gaan bij een opdrachtgever, te horen krijgt dat het project geannuleerd is. De redactie van NextConomy vroeg aan enkele freelancers hoe zij hiermee omgaan.

Niet uitzonderlijk

Uit de reacties die we kregen, blijkt dat dit toch frequent voorkomt. Ongeveer de helft van de respondenten bevestigde dat ze dit al eens hebben meegemaakt. Zeker vorig jaar door de coronacrisis. Eén van de freelancers vertelde zelfs dat zijn opdracht geannuleerd werd nadat hij al met de opdracht gestart was. “Sindsdien probeer ik voor elke opdracht 25% voorschot te vragen en dat helpt wel.”

Sindsdien probeer ik voor elke opdracht 25% voorschot te vragen en dat helpt wel.

Tip 1 – Een voorschot vragen

Door deze negatieve ervaring vragen veel respondenten een voorschot. “Werken met een voorschot maakt het makkelijker. Zeg hierbij ook duidelijk dat je pas begint aan de opdracht als die centen effectief op je rekening staan. Dan zie je ook meteen hoe dringend het is voor de klant en dan heb je meer zekerheid dat het doorgaat.”

Als de klant niet akkoord gaat met een voorschot, weet je dat je het risico loopt dat hij je kan laten vallen. Klanten die het voorschot wel betalen, tonen zich meer betrouwbaar.

Tip 2 – Altijd een contract opstellen

“Stel altijd een contract op met je voorwaarden”, luidt het advies. “Een contract met een opzegclausule, een opzegvergoeding en annulatievoorwaarden is zeer belangrijk. En zie er uiteraard op toe dat het contract ondertekend is voor je start.”

“Een contract met een opzegclausule, een opzegvergoeding én annulatievoorwaarden is zeer belangrijk. Zie er uiteraard op toe dat het contract ondertekend is voor je start.”

“Tijdens de coronacrisis heb ik meermaals voorgehad dat mijn opdracht niet doorging”, getuigt een andere freelancer. “Maar door de annulatievoorwaarden in mijn contract heb ik toch nog een opzegvergoeding gekregen.”

Toch zijn er een aantal freelancers die geen contract opstellen, ook al hebben ze het al meegemaakt dat de opdrachtgever de afspraken niet nakomt. De reden? “Voor elke opdracht een contract opstellen, kost me gewoonweg te veel tijd.”

Tip 3 – Naar de rechtbank?

Uit de reacties bleek ook dat naar de rechtbank gaan, een grote stap is. “Ook met goede voorwaarden op papier, is het niet altijd sluitend of je een deel van je centen gaat zien. Trouwens, vanaf welk moment maak je er een rechtszaak van en kan je je advocaatkosten dekken? Maar een goed contract maakt in elk geval de dingen duidelijker voor alle partijen en zorgt voor wederzijds respect. Ik werk nooit meer zonder contract.”

Meer lezen

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert