"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De EU-landen zijn bezig met het uitrollen van systemen voor het belasten van inkomsten uit de platformeconomie

Inkomsten die worden verdiend met gig apps, freelance platforms, verhuurplatforms en andere digitale tussenpersonen vormen een grote uitdaging voor de belastingen en sociale verzekeringen. Mensen zouden vrijwillig inkomsten uit deze bronnen moeten rapporteren aan de overheid, maar in de praktijk gebeurt dit niet altijd.

Onderzoek in opdracht van de Europese Commissie bracht aan het licht dat 3 lidstaten van de Europese Unie – Denemarken, Estland en Frankrijk –de gegevens over de inkomsten van platformgebruikers rechtstreeks verkrijgen van platformondernemingen, waaronder Uber, Airbnb en binnenlandse platforms.

Onderstaande figuur 1 laat zien hoe dit in Denemarken geregeld wordt.

Fig. 1 – Diagram van het systeem van de Deense belastingdienst voor het ontvangen van platforminkomensgegevens. Bron: Ogembo & Lehdonvirta, 2020.

Toekomst

De auteurs beoordelen verder de haalbaarheid van het opschalen van deze nationale initiatieven naar een “digitaal enkelvoudig loket” op EU-niveau, dat de geautomatiseerde rapportage van inkomensgegevens door platforms zou vergemakkelijken, en het doorsturen van die gegevens naar nationale belasting- en sociale zekerheid instanties voor belastingheffing en inning volgens de nationale regels.

Een probleem dat ze zien, is dat als elke EU-lidstaat zijn eigen data-API bouwt, platformondernemingen die in de hele EU proberen te werken, zullen worden gevraagd om te integreren met 27 verschillende systemen, wat hoge nalevingskosten met zich meebrengt.

Meer lezen?

Kijk hier of hier voor toegang tot de volledige studie.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu