SLUIT MENU

Bereid je voor op wat na deze crisis volgt

Interview met Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

“Bereid je voor op wat na de crisis volgt.” Deze wijze raad komt van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Ondanks alle hectiek door de corona crisis vond hij tijd voor een kort gesprek. Wat raadt Unizo freelancers aan? Welke standpunten wil Unizo verdedigen bij de diverse overheden?

Bereid je voor op het einde

Danny Van Assche: “De horizon is nu natuurlijk 5 april en tot dan draait de economie zeker op een laag pitje. Probeer als freelancer, maar ook als opdrachtgever, je zo goed als mogelijk nu reeds voor te bereiden op de opstart, die toch ooit komt. Elke crisis houdt ook een opportuniteit in, en dit geldt evenzeer voor freelancers.”

Wat concreet doen als zelfstandige?

Volg allereerst de maatregelen en adviezen vanwege de overheid strikt op. Dat is de snelste weg naar het einde van deze crisis.
Houd verder zeker ook goed bij welke maatregelen de regeringen nemen om organisaties te laten overleven. Alle informaties worden voortdurend opgevolgd door Unizo en op de speciale pagina bijgewerkt. Zit je toch nog met vragen? Bellen kan, ook voor niet-leden overigens, op de speciale coronalijn 0800/20 750.

Bijberoep – een speciaal geval

Unizo besteedt bijzondere aandacht aan de grote groep freelancers in bijberoep. Zij dreigen immers tussen wal en schip te vallen. Danny Van Assche legt uit: “Mensen met een gemixte loopbaan, bijvoorbeeld halftijds in loondienst en halftijds in bijberoep zelfstandige, cq. freelancer, krijgen nu geen werkloosheidsuitkering want ze werken te weinig en hebben ook geen overbruggingsrecht. Zelfstandigen in bijberoep stellen begrijpelijk de vraag of ook zij een beroep kunnen doen op de coronasteunmaatregelen. Op dit moment bestaat hierover nog veel onduidelijkheid.” Uiteraard volgt UNIZO dit op de voet en houd je op de hoogte op de speciale website.

Financiële gezondheid telt ook

“Niet alleen de fysieke gezondheid van de mensen telt, ook de financiële gezondheid van onze ondernemingen en freelancers. We moeten er voor zorgen dat een doorstart financieel mogelijk is zodra dit alles achter de rug is. Er zijn al een hele reeks maatregelen genomen door de overheden. Voor de een is dit voldoende, voor de ander te weinig en nog anderen voelen de impact indirect maar krijgen niets. Er is dus nog veel te regelen en uit te werken door de overheden in de loop van de komende dagen.”

Alles wat je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf op www.unizo.be/corona

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu

Eén reactie op dit bericht

  1. Als freelancer is dit het moment om je bij te scholen en cursussen te volgen. Zo ben je gewapend als de economie terug opstart.