"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

SOW is een document

Total Talent Management of TTM is al enkele jaren het centrale thema van het tweedaags seminarie georganiseerd door Procurecon in Amsterdam. Tijdens de editie van 2019 was dat niet anders: boeiende getuigenissen van organisaties zoals Philips, PWC, Shell, Unilever en vele andere ‘early adopters’, discussie en interactie in de vorm van paneldebatten en ronde tafel sessies en veel netwerken. Ziedaar het recept voor een druk maar leerrijk programma. NextConomy brengt verslag aan de hand van een reeks artikelen en een video interview. Dit artikel gaat over SOW als onderdeel van een programma om alle inhuur in een organisatie te beheren.

Gezocht en gevonden: een expert in SOW

Paul Vincent is sinds enkele maanden wereldwijd verantwoordelijk voor alle SOW activiteiten bij Hays Talent Solutions. Wat hem zo geschikt maakt voor deze rol is dat hij in zijn jarenlange loopbaan figuurlijk aan elke zijde van de tafel heeft gezeten. Hij kent daardoor de verzuchtingen van de business, maar begrijpt ook de leveranciers en hun talenten meer dan goed.

Wat moeten we verstaan onder SOW?

Een SOW is in de kern een document waarin alles beschreven staat wat iemand zal doen en hoe het succes zal worden gemeten, als een betalende service. Je koopt geen SOW, maar wel de diensten die door dit document worden beschreven. Wat je wilt doen, bepaalt het contract en SOW is deel van dit ‘contracting process’. Bij grote veranderprocessen is het aangewezen om met een dergelijke overeenkomst te werken. Het project is dan erg in detail beschreven, meer dan bijvoorbeeld freelancers gewoon zijn, al voeren ze soms precies dezelfde taken en opdrachten uit.

Het naleven van al deze bepalingen is vervolgens het meest belangrijke, maar ook consequent blijven. Bij dit laatste heeft Paul Vincent de ervaring dat programma managers niet altijd op voorhand bij het opstellen van de SOW duidelijk weten wat het eindresultaat moet zijn. Zo ontstaat met name regelmatig ‘scope creap’, het verminderen van de omvang van het programma, met alle commerciële gevolgen van dien voor de leverende partij.

Wat zijn de uitdagingen voor leveranciers die met een SOW werken?

Paul Vincent is heel stellig in zijn antwoord: “Cost of sales!”. Het is ook uiterst belangrijk om al de beslissers bij de opdrachtgever te kennen. Vermijd als leverancier dat je een verkooptraject in stukken en brokken krijgt, of erger, onvolledig waarbij je niet alle beslissers kent én hun verzuchtingen. Inkopers hebben niet altijd graag veel contact en overleg, wat tot dit ongewenst effect kan leiden.

Hoe kan het beter?

Er zijn dus problemen aan de beide zijde van de tafel als de aanpak van een SOW niet van in het begin goed wordt neergezet. Dit is waar Paul Vincent en zijn jarenlange ervaring van pas komen. Hij wordt van bij het begin betrokken bij het opzetten van dit soort programma’s bij grote klanten, zoals bij een grote bank. Klanten zijn niet altijd voldoende onderlegt om dit soort inhuur in het programma voor externen te brengen. Ze kijken vaak te eng naar kostenbesparingen, maar SOW is niet noodzakelijk kostenbesparend gestuurd, eerder productiviteit, snelheid en efficiëntie. Dit kan je meten en de voordelen voor de organisatie precies berekenen.

Veel te winnen

Elk land in de wereld kent uitdagingen om ingehuurd talent in te zetten. De regelgeving zou niet mogen beïnvloeden hoe een SOW programma wordt opgezet: wat kost het en wat krijg je er voor terug? De voordelen zijn wat je op voorhand vastlegt dat het moet opbrengen, eerder dan wat je er voor betaalt. Vergeet niet dat SOW doorgaans tot vijf maal de omzet van reguliere inhuur betreft. Meer dan de moeite dus om hier aandacht aan te besteden met een expert ter zake!

 


Paul Vincent Biography
Global Head of Services Procurement, Hays Talent Solutions

Paul joined Hays Talent Solutions in May 2019 and is globally responsible for the definition, marketing and delivery of our Procurement and Statement of Work related services.

He has spent the past four years working on the supply side of the workforce solutions industry and before that spent six years running his own consultancy practice helping a variety of different organisations to buy and sell business services more effectively. Prior to establishing Insight Sourcing Solutions, he spent 24 years working for BT Group plc where he held a series of senior level procurement, commercial and change management roles.

Paul is a member of the Chartered Institute of Procurement & Supply and Black Belt trained in Lean Six Sigma. During his career he has built up a large and relatively unusual blend of expertise in the areas of Procurement Excellence, Talent Management and Sales & Marketing Effectiveness. This accumulated know-how, underpinned by the practical insights gained from leading a variety of transformational change initiatives over the years, has proved to be hugely beneficial to the organisations he has worked with. Paul regularly contributes to industry publications and is a seasoned keynote speaker.

 

Hays Talent Solutions Definition

We believe people fuel all business progress. CMO or total talent, MSP or RPO. Whichever of our comprehensive suite of services you engage we get work done better.

We lead by example, celebrate those who take calculated risks and treat setbacks as a chance to learn and improve. This informs our pragmatic approach to evolving your talent supply chain and holistic approach to technology.

Our 250 offices across the globe, insight, reach and reputation make us the ideal partner for those navigating the dynamic new world of work. With our ambition, drive, energy and determination, we create and deliver workforce solutions that see you thrive.


 

Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van Marleen Deleu