Maak je job future-proof met Jobrepair
“Moet ik het carrièrepad dat nu voor mij uitgestippeld volgen of verlaten? Hoe maak ik mijn job zinvoller? En is wat ik nu doe, nog relevant in de toekomst?” Het zijn twee vragen waar freelancers durven mee worstelen. Wim Thielemans helpt je om ze te beantwoorden in zijn nieuwe boek Jobrepair.
Hoewel je momenteel goed je brood verdient en heel graag doet wat je doet, twijfel je soms over jouw engagement voor je huidige carrière en vraag je je af of je in de toekomst nog wel aan de bak zal komen met wat je nu doet. Herkenbaar? Lees dan het boek Jobrepair van Wim Thielemans.
Jobrepair
“Je hebt het lastig in je baan en je twijfelt tussen blijven of weggaan. Weggaan lijkt je de meest evidente keuze, maar er zijn beslist ook voldoende redenen om te blijven en je motivatie een boost te geven”, staat er te lezen op de achterflap van het boek. “Dit boek wijst je de snelste en slimste weg om je twijfels en motivatie aan te pakken en je job future-proof te maken. Je leert je dilemma’s in verband met het werk herkennen en ze te repareren als een expert. Resultaat: je hebt weer zin in een baan die beter bij je past.”
Upskilling en reskilling
Als freelancer weet je maar al te goed dat bijscholen of zelf omscholen heel belangrijk is om je huidige klanten tevreden te houden of om nieuwe opdrachten aan te trekken. De wereld verandert razendsnel. De skills die vandaag nog veel gevraagd zijn, zijn morgen gedateerd.
Vooral voor organisaties vormt up- en reskilling een grote uitdaging, beweert Wim. “Zij kampen soms met medewerkers die het liefst blijven zitten waar ze zijn en werken zoals ze gewend zijn. Dat brengt hen voor een dilemma: scholen we de medewerkers om of moeten we nieuwe mensen rekruteren? Beide keuzes houden dure consequenties in.
“Ik ben zelf jaren als freelancer aan de slag geweest voor ik Dynamo oprichtte. Ben je klaar met een aanbod dat future-proof is dan heb je beslist een competitief voordeel. Wacht dus niet tot je job verouderd is, maar ga vandaag nog aan de slag met ofwel de snelle jobrepair-aanpak of de stevige jobrepair-gereedschapskoffer. Het boek neemt je stapsgewijs door die fasen, jij vult het zelf in, wat het allemaal erg toegankelijk maakt.”
Circulaire jobs
“Aan HR raad ik aan om hun mensen te leren hun werkgezondheid in te schatten en om hen aan te moedigen om het heft in eigen handen te nemen. Gebruik de principes van jobrepair om een circulaire job te creëren waarbij mensen vandaag al werken aan de kiemen van hun toekomstige baan”, adviseert Wim.
“Een circulaire job is een baan waarbij je vertrekt van de realiteit dat er voortdurend verandering is. Ze is niet vastgelegd in een kader waarin het moeilijk is om met verandering om te gaan, wat bij het opdelen van werk in functies wel het geval is”, aldus Wim. “Het opdelen van het werk in taken of gig’s is de toekomst. En net daar liggen die kansen voor de freelancer die gespecialiseerd is in bepaalde taken om die in te vullen voor grote of kleine organisaties.”
Toekomst van werk
Volgens Wim zijn er drie verschillende manieren om naar je toekomst te kijken. De manier hoe je kijkt bepaalt of en hoe je aan de slag zal gaan om je baan te repareren.
- Kop in het zand
De eerste groep werkt al ettelijke jaren voor dezelfde werkgever in dezelfde functie en hoopt dat dat zo blijft tot aan hun pensioen. “Een begrijpelijke reflex”, beweert Wim. “Zij denken dat evoluties die jobs bedreigen zoals de digitalisering en robotisering minder vaart maken dan dat ons wordt voorgespiegeld. En volgens mij klopt dat ook, maar het is wel een gevaarlijke houding. Want je kan comfortabeler aan jobrepair doen als je nog niet met je rug tegen de muur loopt.”
- Repeat
“In deze groep zitten mensen die in het verleden een negatieve ervaring hebben meegemaakt en een herhaling van dat scenario willen voorkomen. Ze anticiperen hierop door bijvoorbeeld een extra diploma te halen zodat ze meester blijven van hun eigen loopbaan”, zegt Wim. “Maar wat ze eigenlijk doen is de toekomst te zien als een herhaling van het verleden. En daar knelt het schoentje. Is dat wel zo?”
- Verkennen
“Deze groep is er zich van bewust dat de arbeidsmarkt zal veranderen en vraagt zich af hoe ze hierop kunnen anticiperen”, duidt Wim. “Hierbij kijken ze naar de toekomst en proberen op basis van die onzekere toekomst toch al dingen vandaag anders te doen. Hierbij houden ze er wel steeds rekening mee dat die toekomst moeilijk te voorspellen is en dat flexibiliteit en innovatie cruciaal is.”
Over Wim Thielemans
Wim Thielemans is expert in de wereld van werk. Al twintig jaar herkent hij trends om de werkplek van de toekomst te creëren. Organisaties huren hem in voor zijn werkbare oplossingen. Hij introduceerde als eerste Jobcrafting en Teamcrafting in België.
Wim Thielemans, Jobrepair. De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk, Lannoo Campus, december 2019, 160 p., 19,99 euro.
Je kan als Nexconomy lezer gratis deelnemen aan de online boekvoorstelling op 17 december. Inschrijven kan op www.jobrepair.be