"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op 4 jonge bedienden overweegt freelancecarrière

Een kwart van de bedienden jonger dan 34 jaar overweegt de stap naar zelfstandige te zetten. De belangrijkste redenen die ze hiervoor aanhalen is zijn of haar eigen baas zijn, flexibiliteit om te bepalen wanneer en hoe ze werken en in mindere mate de verdienste. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van rekruteringsbureau Robert Half.

Al zijn de verschillen tussen de leeftijdscategorieën groot. Voor bedienden tussen 35 en 54 jaar overweegt nog 13% de stap te zetten, van de 55-plussers is dit nog slechts 5%. Voor jongeren speelt vooral de factor eigen baas zijn een grote rol (63%), voor 55-plussers is de verdienste dan wél weer de belangrijke motivator (39,9%).

Talent aantrekken is flexibiliteit aanreiken

De drang naar flexibiliteit bij Belgische bedienden blijkt groot te zijn. Zowel naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken als naar het verloningspakket. “In tijden van krapte op de arbeidsmarkt kunnen bedrijven dan ook het verschil maken op vlak van flexibiliteit”, zegt Joël Poilvache, Director bij Robert Half.

Bij het overwegen van een nieuwe job komt een goede balans werk-privé op de eerste plaats (71%), gevolgd door een goede woon-werk verbinding (67%). “Werknemers vragen steeds vaker om glijdende werkuren en de mogelijkheid om op afstand te werken”, licht Poilvache toe. “Bedrijven die flexibel werk mogelijk maken, trekken ook meer diverse talenten aan én verkleinen hun ecologische voetafdruk.”

Opvallendste bevindingen uit het onderzoek bij een representatieve groep van 1000 Belgische bedienden:

  • Kwart van bedienden noemt kans groot dat ze van job veranderen als ze eigen loonpakket mogen samenstellen.
  • Balans werk-privé, belangrijkste factor bij de overweging van een nieuwe job.
  • 1 op 6 bedienden overweegt carrière als zelfstandige.
Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy