"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Per 1 juli uitkering vanaf eerste dag ziekte voor zelfstandigen

Zelfstandigen die ziek worden of tegenslag hebben, kunnen straks sneller rekenen op een uitkering. Vanaf 1 juli wordt de wachttijd afgeschaft voor zelfstandigen die langer dan een week ziek zijn. Zij zullen vanaf de eerste dag worden vergoed.

“Nu zijn zelfstandigen beter gewapend tegen inkomensverlies bij ziekte”, vertelt minister Maggie De Block (Open Vld).

Sinds 1 januari 2018 is de wachttijd, ook wel de ‘carensperiode’ genoemd, op initiatief van minister van Sociale Zaken Maggie De Block korter geworden. Na een wachtperiode van twee weken hadden zelfstandigen daardoor al recht op een uitkering van hun ziekenfonds.

Er bestaan heel wat verschillen tussen de statuten voor zelfstandigen, werknemers en ambtenaren. Momenteel heeft een zelfstandige die tien dagen niet kan werken geen inkomen én geen uitkering. Dat geldt niet voor werknemers: zij hebben een gewaarborgd loon. Die oneerlijkheid wordt nu recht gezet.

De uitkering begint te lopen vanaf de vaststelling door een dokter via het ziektebriefje. “We voegen daaraan toe dat zelfstandigen die langer dan zeven dagen ziek zijn bovendien al vanaf de eerste dag een uitkering ontvangen”, stelt Maggie De Block.

“Dit is opnieuw een stap richting een gelijke sociale bescherming voor iedereen die werkt. We zullen met Open Vld bijkomende voorstellen doen om dit verder te verbeteren”, besluit Maggie De Block.

Bron: https://www.maggiedeblock.be/vanaf-1-juli-meteen-betaald-ziekte-verlof-voor-zelfstandigen/

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy