"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Matig eerste kwartaal voor HR-dienstverleners

De moeilijker wordende zoektocht naar geschikte kandidaten leidt volgens Federgon tot een dalende omzet in uitzendsector. De Interim Management sector doet het een stuk beter.

Een matige en vertragende economische groei leidt nog niet tot een daling van de vacaturegraad. Die blijft in vergelijking met landen in de Eurozone erg hoog. De steeds moeilijker wordende zoektocht naar geschikte kandidaten zorgt voor dalende activiteiten in de uitzendsector. Dat meldt Federgon in haar kwartaalrapport. De omzet van Projectsourcing en Interim management dienstverleners stijgen wel.

“Cijfers tonen mijn inziens aan dat de vraag naar hoogopgeleide kenniswerkers toeneemt, daar zit de krapte”, zo reageert Marleen Deleu van NextConomy.

Ondanks de vertragende economische groei nam de binnenlandse werkgelegenheid nog toe met 1,5% tewerkgestelden. De werkloosheid daalde met -4,1% op jaarbasis. Dit neemt niet weg dat België met een activiteitsgraad van 68,4% nog steeds achterop hinkt in het Europees peloton (activiteitsgraad Eurozone Q1/19: 73,4%). Wat de vacaturegraad betreft, een maatstaf voor de niet ingevulde jobs in de economie, spant België de kroon in de Eurozone. In het eerste kwartaal was die 3,6%. Dat wijst erop dat vacatures in ons land moeizaam ingevuld geraken.

Uitzendsector daalt flink

In de uitzendsector ziet Federgon een daling van de activiteit in het 1e kwartaal (-4,7%). Deze negatieve tendens is volgens Federgon onder andere te verklaren door onze gespannen arbeidsmarkt en de steeds moeilijker wordende zoektocht naar geschikte kandidaten.

Deze daling zet zich ook in dit kwartaal door. In vergelijking met de maand mei van vorig jaar liet de uitzendsector een daling optekenen van -8,81%. Dit cijfer is het resultaat van een afname van de activiteit met -9,91% in het arbeiderssegment en met -7,21% in het bediendesegment.

Sector Interim Management laat positief beeld zien

bron: federgon
Binnen Federgon zijn 23 bedrijven actief als met het bemiddelen van Interim Managers. Samen kenden ze een groei van + 12,8% t.o.v. 2018 en in het eerste kwartaal van dit jaar +4,5%.  “Mooie prestatie, zeker in vergelijking met de daling die uitzendarbeid laat op tekenen”, zegt Boudewijn Dupont, voorzitter van de Commissie Interim Management binnen Federgon. “Maar toch maak ik de kanttekening dat vergelijking met het buitenland ons met de beide voeten op de grond zet. In Frankrijk is alleen al de groei aan de senior interim manager profielen meer dan 20% op een omzet van €450 miljoen. Straffer nog is Duitsland waar de omzet meer dan 2,2 miljard euro bedraagt en de groei ook boven de 10% ligt. Cijfers waar wij nog niet van kunnen dromen, al doen we het niet slecht, de markt is hier duidelijk nog in volle expansie.”

 

Bron: Federgon

De Projectsourcing activiteiten tonen een positieve evolutie van +9,4%.

Een forse groei na een jaar met veel lagere groeicijfers.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy