"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het aandeel van werk in geluk

Het aandeel van werk in geluk is drie keer zo groot bij zelfstandigen als bij ambtenaren.

Gemiddeld maakt onze job bijna één vijfde (18%) van ons geluk uit. Een aanzienlijk aandeel, dat bij zelfstandigen drie keer zo groot is als bij ambtenaren. Zo verklaart tevredenheid met het werk bij zelfstandigen 32% van de algemene levenstevredenheid, terwijl dit bij ambtenaren slechts 9% bedraagt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent, met steun van levensverzekeraar NN en in samenwerking met Securex. De collega’s van HR Research werkten samen met UGent aan de analyses en de interpretaties van de resultaten.

Dat werk een sterk verband heeft met ons geluk, blijkt ook uit de vaststelling dat werkzoekenden en mensen die langdurig ziek zijn duidelijk een stuk minder gelukkig zijn dan werknemers en zelfstandigen. Deze groep evalueert de algemene levenstevredenheid met een lage score van gemiddeld 4,9 op 10.

Heidi Verlinden over het belang van werkgeluk voor werkgevers: “Werkgeluk zorgt niet alleen voor verhoogde levenstevredenheid van werknemers, maar ook voor betere bedrijfsresultaten. Onderzoek toont aan dat werkgeluk kan bijdragen tot betere bedrijfsresultaten via betere prestaties van werknemers, een grotere klantentevredenheid, hogere productiviteit en winstmarges. Werkgeluk kan ook bijdragen tot lager verloop, en minder frequente en minder lange afwezigheden door ziekte. Concreet zorgt bijvoorbeeld elk % stijging in werknemerstevredenheid voor 1,5% stijging in klantentevredenheid. Ook op maatschappelijk vlak levert werknemerstevredenheid op: tevreden werknemers willen ruim 5 jaar langer werken dan niet tevreden werknemers.”

Securex is the partner for startups and experienced self-employed people or SMEs, as well as large corporations and public institutions. Bekijk alle berichten van Securex