SLUIT MENU

5 zaken die je als freelancer beter schrapt op je cv

Freelancer en op zoek naar een opdracht? Neem dan zeker jouw cv nog eens onder de loep! Een cv is immers vaak het eerste contact met opdrachtgever. Door de volgende don’ts van je cv te schrappen, verhoog je de kans op een succesvolle samenwerking.

1) Je vakantiejob als zestienjarige

Het motto ‘hoe meer ervaring, hoe beter’ klopt niet altijd. Neem in je cv enkel die ervaring op die relevant is voor de niche waarin je een opdracht zoekt. Houd hierbij altijd het less is more-principe voor ogen.

Ben je schoolverlater en startende freelancer? Dan kan het net wel opportuun zijn om vakantiejobs te vermelden. Hiermee toon je bedrijven immers dat je ondernemend bent en graag je handen uit de mouwen steekt.

2) Je reden van stopzetting bij vorige opdrachten

In je cv zet je je troeven in de verf. Door negatieve zaken te benadrukken, schrik je opdrachtgevers af. Wanneer er tijdens het selectieproces toch naar de reden van beëindiging gevraagd wordt, antwoord hier dan open en eerlijk op.

3) Niet alledaagse hobby’s

Iets vermelden over je privé-activiteiten is zeker een goed idee. Het vertelt heel wat over jouw persoonlijkheid en geeft een beeld van je bezigheden naast het werkleven. Toch denk je best even na over welke zaken je meegeeft. Het is aangeraden om enkel de zaken te vermelden die relevant zijn voor de betreffende opdracht.

 4) “Referenties beschikbaar op aanvraag”

Verspil geen plaats op je cv door dit zinnetje te vermelden. Dit is geen informatie waar de rekruteerder of opdrachtgever in een eerste fase naar op zoek is. Informatie over jouw skills en vaardigheden, dat is wat ze willen te weten komen. Niet wat anderen over jou vinden. Wanneer hier in een latere fase alsnog naar gevraagd wordt, is het aangeraden om de meest relevante referentie door te geven.

5) Leugens

Mensen durven de neiging hebben een ‘leugentje om bestwil’ neer te pennen om zichzelf in een beter daglicht te plaatsen. Doet dit niet! Verleng ook nooit de periode van tewerkstelling, met als doel werkloze periodes te verdoezelen. Verklaar dat ‘gat’ in je cv eerlijk en wees niet bang om hierop afgewezen te worden.

Tot slot nog enkele tips om de rekruteerder of opdrachtgever te motiveren om contact met je op te nemen:

  • Hou de opmaak vooral overzichtelijk.
  • Maak je cv niet te lang, één pagina is aangeraden.
  • Vermijd overbodige informatie.
GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE