"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verkiezingsdebat over arbeidsmarkt blijft nog zonder scherpe randjes

De zeven Vlaamse partijen op uitnodiging van Voka in de debat over de arbeidsmarkt van morgen.

Onder de titel ‘Durf kiezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst’ organiseerde Vlaams netwerk van ondernemingen Voka op 21 februari een debat tussen lijsttrekkers en specialisten van de zeven Vlaamse partijen. Een debat waar – nog vrij voorzichtig – de verschillende opvattingen van die partijen naar voren kwamen.

Uitdagingen voor de arbeidsmarkt

“De krapte op de arbeidsmarkt is er en zal alleen maar toenemen. We hebben iedereen nodig. Jong en oud. Ongeschoold, hooggeschoold en bijgeschoold. Alleen zo bouwen we mee aan de welvaart voor heel de maatschappij.” Met deze woorden opende Voka-voorzitter Wouter De Geest het verkiezingsdebat van Voka in het bijzijn van zo’n 150 politici en ondernemers.

Voor Voka zijn de krapte op de arbeidsmarkt, het hoge percentage inactieven, het achterblijven van scholing ten opzichte van de digitalisering en het langer werken de centrale thema’s binnen het debat over de toekomst van de arbeidsmarkt.

Thema’s die voor de deelnemers aan het panel – Peter Van Rompuy (CD&V), Yasmine Kherbache (sp.a), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Wouter De Vriendt (Groen), Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Jan Busselen (PVDA) en Zuhal Demir (N-VA) – herkenbaar waren. De oplossingen waar ze mee kwamen waren natuurlijk verschillend. De discussie bleef nog wat bij het uitwisselen van ideeën. Een echt debat, ook om te zien waar mogelijk (onverwachte) coalities konden onderstaan, werd het nog niet. Daarvoor is de campagne misschien nog te vroeg.

We selecteerden wel per partij alvast een aantal opvallende uitspraken:

Om meer mensen aan het werk te krijgen is er meer behoefte aan ‘hamburger-jobs’. Daar moet je niet denigrerend over doen, het kan een prima opstap naar ander werk zijn. – Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

 

Op het vlak van begrijpend lezen bleek Vlaanderen onlangs de sterkste daler in Europa. Het mag dus geen taboe zijn om taalachterstand aan te pakken wanneer nodig. Ook de onderwijskoepels mogen daar niet van wegkijken en een tandje bijsteken. – Zuhal Demir (N-VA)

 

In internationaal onderzoek komt België naar boven als het land waar werknemers een zeer lage bereidheid hebben om aan scholing te doen. – Peter Van Rompuy (CD&V)

 

Goed onderwijs is de basis van een goede arbeidsmarkt van morgen. Daarbij ook aandacht voor het feit dat onder allochtonen met hogere opleiding het percentage inactieven erg hoog ligt. Daar is dus meer aan de hand dan het gebrek aan competentie. – Yasmine Kherbache (sp.a)

 

Het is net alsof dertigers continu 120 km per uur rijden maar dan wel in de derde versnelling. Ze hebben te weinig de mogelijkheid om wat gas terug te nemen. – Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

 

We moeten inderdaad langer werken. Maar het gaat vooral ook om gezond kunnen werken. Er moet meer aandacht komen voor gezonde jobs. – Wouter De Vriendt (Groen)

 

De arbeidsmarkt van morgen vraagt niet om langer of meer werken. We moeten juist naar een maximale werkweek van 30 uur. Met behoud van salaris. – Jan Busselen (PVDA)

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy