SLUIT MENU

Hoeveel verdient een freelancer in de digitale sector?

Hoeveel verdient een freelancer in de digitale sector gemiddeld? In welke regio verdient hij het meest? Wat is de ideale termijn van een opdracht? En voor hoeveel klanten werkt hij tegelijkertijd?

515, 91 euro. Dat is het gemiddelde dagtarief dat een Belgische freelancer in de digitale sector verdient. Het rekruteringsagentschap Bloovi Me ondervroeg 584 freelancers en goot de resultaten in de whitepaper Benchmark jouw dagtarief. Enkele opvallende cijfers:

  1. De top drie digitale specialisaties waarover freelancers beschikken bestaat uit strategie, contentmarketing en copywriting.
  2. Het overgrote deel van de freelancers verkiest een opdracht op lange termijn: 22% kiest voor een termijnduur van 3 tot 6 maanden, 30% zelf voor meer dan een jaar.
  3. Bijna één op de drie freelancers werkt voor één klant, 33% voor twee à drie klanten en 37% voor meer dan vijf opdrachtgevers.
  4. Naast de werkervaring is ook het type bedrijf dat de freelancer inhuurt bepalend voor het tarief. Wie werkt voor een groot bedrijf factureert het hoogste dagtarief. De top drie: corporate bedrijven 620 euro, B2B-bedrijven 566 euro, B2C-bedrijven 564 euro.
  5. De e-commerce sector betaalt de hoogste freelance dagtarieven: 745 euro. De sector Fast Moving Consumer Goods en de energie- en milieusector staan op de tweede en derde plaats met 630 euro en 617 euro.
  6. De minst verdienende sectoren is de communicatiesector (500 euro), de bouw en immo (534 euro) en retail en fashion (535 euro).
  7. Freelancers verdienen het meest in Brussel: 577,32 euro en in West-Vlaanderen het minst: 475,41 euro.
  8. Hoe langer een project duurt, hoe hoger het dagtarief. 60% stelt zich flexibel op naar de duur van de opdracht. 40% kiest ervoor om een hoger dagtarief te vragen wanneer de opdracht korter is dan de ideale termijn.
  9. Vrouwelijke freelancers verdienen gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s: 491 euro tegenover 539 euro.

Meer lezen? Download de whitepaper Benchmark jouw dagtarief gratis op de website van Bloovi Me.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert