"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Onklopbare freelancers hebben onklopbare cv’s

Waarop letten klanten wanneer ze een cv van een freelancer in handen krijgen? Hoe onderscheid je je als freelancer van andere kandidaten? Scoor je beter met een video-cv?

Formuleer alle projecten op je cv bondig en gestructureerd, luidt het advies van intermediair SThree, die momenteel volop experimenteert met video-cv’s. Key Accountmanager Elie Abi Abdallah, Innovation Programme Manager Reynald Bourdeaux en Business Manager Real Staffing, Lifesciences Brand Olivier Buysschaert geven tips over hoe jouw cv opvalt tussen die van de andere kandidaten.

Het cv van een freelancer kan je niet vergelijken met dat van een werknemer. Op het internet lees je vaak dat een cv maximaal twee bladzijden lang mag zijn zodat de recruiter in een oogwenk ziet wie je bent, wat je kan en of je past binnen de bedrijfscultuur. “Maar dat geldt niet voor freelancers” zegt Elie. “Wij krijgen regelmatig cv’s van tien tot vijftien pagina’s lang. Freelancers solliciteren niet voor een job, maar voor een project. De klant moet een duidelijk beeld krijgen van de technische vaardigheden van de kandidaat. Hij wil zien of de freelancer zijn probleem kan oplossen en minder of hij binnen de organisatiecultuur past.”

CV versus LinkedIn

Is een cv opstellen en doorsturen nog nodig als alle informatie ook op je LinkedIn-profiel staat? Toch wel. Want op je LinkedIn-pagina zijn alleen maar de opdrachten die je na 2005 hebt uitgevoerd zichtbaar. De voorgaande zitten verborgen onder de knop Meer functies weergeven.

“Een cv is bovendien vertrouwelijk, een LinkedIn-profiel openbaar. Sommige freelancers kunnen niet op het net gooien voor wie ze werken of welk project ze uitvoeren omdat hun klanten geheimhouding vragen. Andere zelfstandigen houden die info achter omdat ze vrezen dat providers hun klanten gaan afsnoepen. Op een cv kunnen ze wel al die details geven”, zegt Reynald.

Daarnaast is een LinkedIn-profiel meer algemeen en een cv flexibel. Je kan niet voor elke nieuwe klant je LinkedIn-profiel aanpassen, want met je profiel solliciteer je voor verschillende opdrachten en klanten tegelijk. Een cv daarentegen pas je steeds aan op maat van de noden van je klant.

Het is daarbij cruciaal dat de klant ziet dat je voor verscheidene projecten in verschillende omstandigheden en omgevingen hebt gewerkt. Dat is een enorm pluspunt tegenover een andere kandidaat die tien jaar lang bij hetzelfde bedrijf was.

Onklopbaar cv

“Onklopbare freelancers, hebben onklopbare cv’s. Chaotische freelancers, chaotische cv’s”, zegt Olivier. “Wij raden freelancers aan om hun projecten op een cv te omschrijven volgens het SOAR-model: situation, objective, action en result. Zo verwoord je kort elk project, jouw rol, de context, het doel en het resultaat.”

Als freelancer verwacht men doorgaans dat je in één à twee weken de structuur van de organisatie doorgrondt en dan snel resultaat levert. Een gestructureerde cv toont dat je goed georganiseerd bent, ook mentaal.

“Ook tijdens het interview met de klant, kan je terugvallen op de SOAR-methode. Tijdens het gesprek zal je zeker technische vragen krijgen en zal de klant je ervaring controleren. Wanneer je je antwoord structureert, bewijs je snel dat je het potentieel hebt om het probleem van je klant op te lossen”, zegt Olivier.

 Video-cv

“Een video-cv is leuk om te hebben, maar nog geen must have”, zegt Oliver. “Momenteel zitten we in de testfase van het video-cv en we hopen dit officieel uit te rollen in januari 2018. Onze klanten reageren hier erg positief op.” Freelancers kunnen van thuis uit hun video opnemen via een applicatie dat SThree voorziet.

“Wanneer we een cv van een kandidaat doorsturen naar een klant, voegen we daar steeds een front sheet bij”, vult Elie aan. “Omdat we niet het recht hebben om een cv aan te passen, vatten we de belangrijkste info van de kandidaat samen zoals zijn talenkennis, werkervaring en technische vaardigheden op één A4. In dat document zetten we ook een link naar de videoclip waarin de freelancer zich voorstelt en vertelt waarom hij de geknipte persoon is voor het project. Met gerichte vragen willen we vermijden dat hij zijn cv opdreunt.”

“Sommige kandidaten reageren verlegen op de vraag om een video-cv op te nemen. Maar zij beseffen dat ze zich moeten aanpassen aan de technologische evolutie en dat dit de kans is om zich te onderscheiden. Wij geven hen ook de kans om het te leren, om het uit te proberen”, zegt Olivier.

Niet de inhoud van de video biedt een meerwaarde, maar wel dat de kandidaat toont dat hij het project wil en dat hij hiervoor graag extra moeite doet. “Trouwens, een freelancer mag niet verlegen zijn”, zegt Elie. “Als freelancer moet hij net durven om onbekenden aan te spreken, wil hij succesvol groeien. Een video bewijst dat.”

Voorbeeld video-cv

Klik hier voor het video-interview.

ClickterView, now rebranded to Showcaser

Een onklopbaar cv met deze tips van SThree:

  1. Formuleer alle projecten die je hebt uitgevoerd volgens de SOAR-methode: situation, objective, action en result.
  2. Wees voorzichtig met een foto, vrijwilligerswerk en hobby’s op je cv. Geef die enkel als die een meerwaarde zijn om de opdracht binnen te rijven.
  3. Ben je pas gestart als freelancer na enkele jaren vast in dienst? Splits je voorgaande jobs in projecten.
  4. Gebruik in je cv ook de sleutelwoorden die ook in je LinkedIn-profiel staan.
  5. Doe je een video-cv? Vertel dan niet wat er op je cv staat, maar maak het persoonlijk en gericht naar de klant. Vertel waarom jij de ideale kandidaat bent voor dit specifieke project.
Over 12 years’ experience in the STEM staffing industry. I am driving projects that impact business performance, operational efficiency and staff retention. I am currently responsible for enabling and embedding Innovation within SThree and developing an intrapreneurial culture. Bekijk alle berichten van Reynald Bourdeaux