Online kennisplatform NextConomy verbindt freelancers en opdrachtgevers
NextConomy start vandaag met haar onlineplatform. Mede oprichter Marleen Deleu vertelt meer over de plannen en ambities.
“In België bestaan al heel veel bronnen met info voor freelancers. Alleen is die info erg versnipperd en zelfs onvolledig. En aan de kant van de opdrachtgevers valt er zeker nog veel te vertellen over het inzetten van freelancers”, zegt Marleen Deleu, hoofdredacteur NextConomy. “Met het kennisplatform NextConomy willen we beide werelden meer met elkaar verbinden en het debat aanzwengelen tussen alle betrokken partijen.”
Waarom een kennisplatform voor freelancers en opdrachtgevers?
Marleen Deleu: “Freelancers en opdrachtgevers werken samen, maar weten erg weinig over elkaar. Wij willen de relatie tussen hen verbeteren, zodat ze elkaar veel beter leren kennen en begrijpen. Het kennisplatform NextConomy brengt daarom neutraal en objectief nieuws en duiding, aangevuld met opinies van belangrijke spelers uit het veld. Dat alles op maat van freelancers en opdrachtgevers.”
Informeren en discussieren
Welke content brengt NextConomy dat andere bronnen niet brengen?
“Hoe vind je opdrachtgevers? Hoe zorg je ervoor dat een opdracht verlengd wordt? Wanneer kan je een referentie vragen en bij wie? Hoe bepaal ik mijn tarief? Maar ook voor opdrachtgevers: Hoe vind ik een freelancer? Wat moet ik doen om schijnzelfstandigheid te vermijden? Wat is een marktconform tarief? …”
Wil je met het kennisplatform enkel informeren of nog meer?
“We willen met NextConomy het debat aanzwengelen over de freelance-wereld. En we willen hierbij ook de overheid, vakbonden, de academische wereld en andere betrokken partijen betrekken. Een voorbeeld? Het aantal freelancers groeit in België, maar zij hebben geen apart statuut. Zij vallen onder de grote noemer van zelfstandigen, maar in de praktijk werken ze op een heel andere manier dan iemand die een kmo leidt. Is er nood aan een freelancestatuut? En hoe moet dat er dan uitzien? Die vragen stellen wij en vertolken daarbij eigenzinnige meningen of alternatieve denkpistes.”
Onafhankelijk
Wordt de info gegeven door de partners? Of hoe bepaal je de objectiviteit?
“ Onze partners hebben ontzettend veel ervaring en inzichten in de markt. Daarnaast publiceren ze vaak heel interessante studies. Als daar duidelijk de bron bij staat, zie ik niets verkeerd. De redactie waakt erover dat alle info die wij brengen, ook die van de partners, neutraal en objectief is.”
Welke rol speel jij bij NextConomy?
“Als hoofdredacteur waak ik over de juistheid van de info, de neutraliteit en objectiviteit van de content en weer ik beledigende reacties af. Iedereen kan reageren. We willen die dynamiek aanzwengelen. En geïnteresseerden kunnen hun eigen blog plaatsen. Ook daar controleer ik dat het allemaal netjes en correct verloopt.”
Initiatiefnemers
Marleen Deleu, eigenaar van de Flex Academy, en Hugo-Jan Ruts, stichter van het Nederlands kennisplatform ZiPconomy, zijn de initiatiefnemers van NextConomy. De lancering is mede mogelijk gemaakt door de steun en inbreng van vier founding partners en enkele sponsoren. Er is een eigen redactie in de beide landstalen, maar ook gastbloggers brengen nieuws en achtergrondinfo over regelgeving, financiële informatie, marktontwikkeling en technologieën. Dit alles met focus uitsluitend gericht op de Belgische markt.
NextConomy is onwikkeld in samenwerking met vier founding partners: