"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Eigen baas en flexibele uren grootste motivator freelancers

Eén op de drie Amerikaanse werknemers overweegt om de stap te zetten van vast naar flexwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van ReportLinker.

Bijna de helft van die Amerikaanse werknemers die zich als zelfstandige wil vestigen is van plan dat binnen drie jaar te doen. Is dit begin van een nieuwe trend op de arbeidsmarkt?

Vast inkomen, extralegale voordelen, pensioen,… een vaste baan biedt in de meeste gevallen zekerheid. Waarom overwegen veel mensen dan om als zelfstandige te werken?

Je eigen baas zijn is met 28% de meest gehoorde reden bij diegene die de stap al waagden. Flexibele uren staat op nummer twee.

Vaste werknemers overwegen het freelancestatuut wanneer het niet goed gaat in hun huidige loopbaan. 39% van de werkzoekenden overweegt om zelfstandig te worden, net zoals 59% van de deeltijdwerkers en 33% van de studenten.

Leeftijd en geslacht speelt ook een rol om al dan niet freelancer te worden. Een vierde van de werknemers tussen de 35 en 54 jaar overwegen de overstap naar de flexmarkt. En meer mannen dan vrouwen zijn hierin geïnteresseerd.

Millenials

Millenials, vaak nog studenten, zijn iets minder geïnteresseerd om te freelancen dan oudere werknemers. Toch, is één op de drie geboeid, maar 36% van hen zegt dat zelfstandig werken hen niet gelukkiger zal maken.

Dat studenten minder geneigd zijn om te starten als freelancer, is logisch. Om als zelfstandige succesvol te zijn moet je toch over een aantal skills beschikken die je alleen maar leert op de arbeidsvloer. Doelen bepalen, planning, prioriteiten stellen, zelfpromotie en problemen oplossen, zijn enkele vaardigheden die freelancers nodig hebben. Twee derden van de respondenten zeiden dat ze pas zelfstandige werden nadat er problemen rezen op het werk.

De andere redenen waarom werknemers aarzelen om te flexwerken zijn: weinig pensioenrechten, lage werkloosheidsuitkering en instabiele inkomsten.

Voldoening uit het werk

Je job graag doen is zeer belangrijk. 73% van de werknemers zegt dat ze meerwaarde vindt in hun werk. 38% van diegene die dat gevoel niet hebben, zijn meer geïnteresseerd in het flexwerken.

59% van de freelancers haalt voldoening uit hun werk en zijn meer betrokken bij hun opdrachten tegenover vaste werknemers.

Vraag aan freelancers of ze gelukkig zijn met hun keuze, dan luidt het antwoord eensgezind positief. Ze hebben een positievere kijk op hun werk dan werknemers.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert