"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
stijgende trend zelfstandigen van bijberoep naar hoofdberoep

1 op 4 zelfstandigen gaan van bijberoep naar hoofdberoep in 2015

Uit cijfers van HR-dienstverlener Acerta blijkt dat 1 op 4 zelfstandigen van bijberoep naar hoofdberoep gingen in 2015

In 2015 waagden een kwart van de zelfstandigen in bijberoep de overstap naar hoofdberoep in België. Daarbij verkort de duur van die overstap aanzienlijk. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Acerta.

Mannen en vrouwen

Dubbel zoveel mannen als vrouwen maakten de stap van bij- naar hoofdberoep in 2011. “Maar daar komt stilaan verandering in”, zegt Acerta. “Bij mannen steeg het percentage van 3,6 naar 4,6% tussen 2011 en 2015, terwijl dit bij vrouwen klom van 2,4 naar 3,9%.”

Duurtijd

De overstap van bijberoep naar hoofdberoep gaat steeds sneller, blijkt uit de cijfers. In 2014 was de duurtijd 2 jaar en 1 maand. In 2015 was die periode geslonken tot 1,5 jaar. Vooral vrouwen hakken de knoop sneller door: gemiddeld al na 1 jaar en 8 maanden. Mannen hebben meer tijd nodig, zo’n 2 jaar en 4 maanden.

Redenen tendens

Acerta haalt een aantal redenen aan die de stijgende trend verklaren.

  • Zelfstandigen betalen sinds 2015 de bijdragen op het jaar van de prestatie en niet meer op het inkomen van drie jaar geleden. Hierdoor houdt het statuut meer rekening met de huidige financiële situatie van zelfstandigen.
  • Dat meer mensen het risico durven nemen, wijst op een voorzichtig economisch herstel.
  • Door de sociale verzekeringsfondsen en ondernemingsloketten is het nu eenvoudiger om de stap te zetten.

Acerta

HR-dienstverlener Acerta analyseerde de gegevens van 280.000 zelfstandigen tussen 2011 en 2015.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert