How To … Digital Nomad: Een belastingconsulent in het paradijs
Stef Van Eysendeyk is een belastingconsulent voor digitale nomaden en trekt ondertussen zelf de wereld rond. Sinds oktober 2022 is hij officieel uitgeschreven uit België, hij is sindsdien amper twee keer voor drie weken in België geweest.
Hoe is het allemaal begonnen?
In 2016 heb ik een half jaar in centraal Zuid-Afrika gestudeerd, in een kleine studentenstad ongeveer twee uur rijden van Johannesburg. Dit was meteen een goede ervaring om meer lokale mensen te leren kennen en ook klimaatgewijs sprak het me aan. Dit was de eerste trigger.
Onder digitale nomaden verstaan we mensen die volledig online en dus locatie-onafhankelijk werken en regelmatig voor een langere tijd verblijven in het buitenland. Dit kan telkens een nieuw land zijn, maar evengoed een afwisseling tussen twee of meerdere landen. Met deze reeks artikelen willen we hen inspireren en begeleiden in elk aspect van het digitale nomadisme.
Toen ik terug in België was, had ik al een job en nam ik mijn leven terug op waarbij ik ook een appartement in Antwerpen kocht. Ik had Belgisch fiscaal recht gestudeerd, maar het bleef in mijn gedachten om ooit in het buitenland te gaan werken.
Tijdens corona merkte ik dat online werken zonder iemand te zien me best goed afging. Dit was een signaal voor mij dat het ook anders kan dan elke dag naar kantoor te gaan.
Tijdens corona merkte ik dat online werken zonder iemand te zien me best goed afging. Dit was een signaal voor mij dat het ook anders kan dan elke dag naar kantoor te gaan. Ik ben niet veel later als zelfstandige beginnen werken, dat gaf me al meer flexibiliteit.
Toen ik 30 werd, besefte ik dat er altijd wel een reden zou zijn om niet naar het buitenland te vertrekken, maar nu werd het tijd om de knoop door te hakken. Het was net 10 jaar geleden dat mijn moeder overleden was aan kanker, ook een nonkel was overleden aan een andere kanker. Het drong tot me door dat later voor sommige mensen nooit komt, dus waarom wachten?
Tijdens het reizen kwam ik andere digitale nomaden tegen die vragen hadden over de internationale fiscaliteit en dus heb ik redelijk snel beseft dat ik daar iets mee moest doen. Ondertussen zijn 90 à 95% van mijn klanten digitale nomaden, zowel Belgen als andere nationaliteiten.
Hoe ziet het leven er voor jou uit als digitale nomade?
Ik ben voorlopig rond Europa gebleven. Ik blijf meestal 2,5 à 3 maanden in dezelfde plaats. Dit is praktisch gezien het beste omdat ik natuurlijk ook moet werken en dat geeft een zekere mate van stabiliteit. Het idee is om steeds nieuwe plaatsen te zien, maar ik merk dat ik weleens terugkeer naar plaatsen waar ik me goed voel en waar ik andere digitale nomaden ken.
Ik blijf meestal 2,5 à 3 maanden in dezelfde plaats. Dit is praktisch gezien het beste omdat ik natuurlijk ook moet werken en dat geeft een zekere mate van stabiliteit.
Binnenkort vertrek ik voor de eerste keer naar Azië en ook Zuid-Amerika staat nog op de planning.
Jij bent uitgeschreven uit België, waar ligt jouw domicilie?
Inderdaad, omdat België qua belastingen niet ideaal is. Ik heb ook niets meer met België. Ik heb er alles verkocht en bezoek het enkel voor speciale gelegenheden van vrienden of familie.
Ik wilde me eerst in Kaapverdië vestigen. Maar de Belgische ambassade ligt in Senegal, dat zou al snel een heel gedoe worden. Ik heb eigendom in Dubai en heb me daar geregistreerd. Ik hoef daar geen zes of negen maanden per jaar te zijn dus dat was in mijn geval het makkelijkste.
Waar is je bedrijf geregistreerd?
Mijn vennootschap was oorspronkelijk in België geregistreerd, maar met het reizen heb ik uitgezocht wat het beste was voor mij. Ik heb gekozen voor de VS aangezien zij een heel ecosysteem hebben om alles online te registreren zonder dat je fysiek naar daar moet. De belastingen worden wel nog steeds betaald in het land waar je geregistreerd bent, dus in mijn geval Dubai. Hier zijn geen personenbelastingen waardoor ik geen inkomstenbelastingen betaal.
Wat raad je aan aan digitale nomaden die een bedrijf willen registreren?
Dat hangt ervan af van waar je ingeschreven bent. Als je in België ingeschreven bent en je hebt een bedrijf in bijvoorbeeld Estland, dan zal België er niet mee akkoord gaan dat je enkel belastingen betaalt in Estland en zullen zij dus ook belastingen vorderen.
Je moet vooral kijken naar wat je plannen zijn om te reizen. Als je elk jaar lang in eenzelfde land verblijft en de rest van het jaar naar andere landen reist, dan moet je kijken naar de situatie van dat eerste land.
Je moet vooral kijken naar wat je plannen zijn om te reizen. Als je elk jaar lang in eenzelfde land verblijft en de rest van het jaar naar andere landen reist, dan moet je kijken naar de situatie van dat eerste land.
Wat zijn twee tips die je zou geven aan digitale nomaden?
Zet gewoon de stap, onderweg zal je wel ondervinden wat je nog moet uitzoeken. Je kan bovendien altijd terug naar je oude leven. Er zullen genoeg andere mogelijkheden zijn voor een job én je zal nieuwe ervaringen opgedaan hebben wat weer helpt voor een nieuwe job.
Je kan altijd terug naar je oude leven.
Omring je met mensen met dezelfde levensstijl. Het is leuk om lokale mensen te ontmoeten, maar ik voel me meer thuis onder mensen die dezelfde levensstijl hebben als ik, dus in een internationale omgeving met andere digitale nomaden.
Wat zijn zaken die je zou afraden als digitale nomade?
In het begin plande ik alles heel lang vooraf. Als ik ergens aankwam, keek ik al onmiddellijk naar accommodatie voor mijn nieuwe bestemming drie maanden later. Maar daarmee verlies je heel wat flexibiliteit om nog dingen aan te passen. Bovendien kan je financieel betere deals doen als je flexibeler bent.
Schrijf je niet zomaar uit uit België zonder goed geïnformeerd te zijn door experts.
Schrijf je niet zomaar uit uit België zonder goed geïnformeerd te zijn door experts. Bijvoorbeeld de sociale zekerheid is helemaal anders in andere landen, in België wordt er veel betaald door de overheid. Ook qua verzekeringen moet je opletten. Daarom is het best dat je niet meteen al het geld opdoet dat je bespaart omdat je in een land met een lagere levenskost leeft. Zet een beetje opzij voor een buffer voor onvoorziene omstandigheden.
Wil je meer weten over Stef? Dan kan je hem bereiken op LinkedIn of via zijn website.
Over de auteur
Ik ben Lotte Vanhalst, een digitale nomad sinds begin 2020. Covid19 heeft mijn plannen aangepast en voor uitdagingen geplaatst die ik in andere omstandigheden niet had meegemaakt. Al deze uitdagingen heb ik weten aan te pakken en ondertussen omarm ik ten volle de vrijheid die deze levensstijl met zich meebrengt.
Lees ook:
You must be logged in to post a comment.