"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

10 redenen om te stemmen op 9 juni 2024

De Europese Unie heeft een van de grootste economieën ter wereld gecreëerd – een leider op gebieden als het milieu en aantrekkelijke werk- en leefomstandigheden. Deze prestaties kunnen niet worden genegeerd. Maar natuurlijk willen we allemaal meer, en beter. Daarom zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement zo belangrijk.  Dat schrijft Ivailo Kalfin, uitvoerend directeur van Eurofound, in een opiniestuk.

Cruciale verkiezingen

De verkiezingen op 9 juni 2024 naderen met rasse schreden, maar als we berichtgeving in de dagbladen, sociale media en journaals op radio en televisie volgen, komen de Europese verkiezingen nauwelijks tot niet aan bod. En toch zijn dit cruciale verkiezingen voor ons allemaal, aldus Ivailo Kalfin.

Wat de kiezers zou moeten stimuleren, is het geloof dat een verenigd Europa opmerkelijke resultaten kan bereiken, gericht op de wens om zeer reële uitdagingen aan te pakken.

Om zijn bewering te staven, heeft hij een opiniestuk geschreven met tien redenen waarom jij en ik als EU-burgers onze stem moeten uitbrengen.  ‘Dit is een van die cruciale momenten, waarop de EU-burgers rechtstreeks kunnen meebeslissen over de prioriteiten die moeten worden aangepakt en de oplossingen die kunnen worden verwacht. De Unie kan een meerwaarde bieden, en doet dat ook, die verder gaat dan de specifieke nationale kenmerken en die alle Europese burgers ten goede komt. Om deze tien redenen (maar er zijn er nog veel meer) zou iedereen in juni zijn stem moeten uitbrengen.’


Wie is Ivailo Kalfin?

Ivailo Kalfin is uitvoerend directeur van Eurofound. Hij is gediplomeerd econoom, was twee keer vicepremier van Bulgarije en is voormalig lid van het Europees Parlement. De in 1975 opgerichte Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) is een agentschap van de drie instellingen van de EU. Het verzamelt kennis ter onderbouwing van het beleid op het gebied van sociale zaken, werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden overeenkomstig Verordening (EU) 2019/127.


10 redenen

In zijn opiniestuk somt Kalfin 10 redenen op en geeft telkens uitgebreid toelichting. Hij verdeelt netjes vijf successen op het gebied van sociaal beleid van de afgelopen vijf jaar, en vijf belangrijke uitdagingen die alleen een sterk Europa, gesteund door een actief electoraat, kan hopen op te lossen.

We beperken ons hier tot de uitdagingen voor Europa in verband met de toekomst van werk die hij ziet, een thema in lijn met de missie van NextConomy, namelijk de veranderende wereld van werk.

De uitdagingen in verband met de toekomst van werk staan al een aantal jaren in het middelpunt van de belangstelling. Hoewel er veel kansen zijn en de EU een aantrekkelijke plek is om te werken en te wonen, wat helpt in de wereldwijde concurrentie om talenten, moeten deze voordelen verder worden ontwikkeld.

De kwaliteit van banen is van cruciaal belang. Niet alleen het loon, maar het evenwicht tussen de eisen (werkintensiteit, fysieke en psychologische risico’s, werkzekerheid, onregelmatige werktijden, enz.) en de middelen (autonomie, opleidings- en promotiemogelijkheden, evenwicht tussen werk en privéleven, steun van managers en collega’s, enz. ) die een baan aantrekkelijk maken. Aandacht voor de kwaliteit van banen kan instrumenten bieden om tekorten aan banen aan te pakken, mobiliteit te bevorderen, de productiviteit te verhogen en de EU-arbeidsmarkt nog concurrerender te maken, en kan ook meer in het algemeen de levenskwaliteit stimuleren.

En natuurlijk moet de nieuwe wereld van werk ook de uitdagingen aanpakken die gepaard gaan met digitalisering en mens-machine-interactie, waaronder de rol van algoritmen en AI. De snelle ontwikkeling van digitale technologieën vereist niet alleen snellere en grootschalige bijscholing en omscholing, maar ook duidelijke regels op het gebied van ethiek, gegevensbescherming en individuele en collectieve rechten. Om ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van deze technologieën is duidelijke en mensgerichte regelgeving nodig.

Meer lezen? Dat kan hier.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy