SLUIT MENU

Vijf niet te missen grafieken over de wereld van werk

De McKinsey Grafiek van de Dag-serie biedt dagelijks een datavisualisatie die een veranderende wereld helpt verklaren. Toen in december jl. het jaar naar het einde liep, maakte McKinsey een terugblik op het jaar 2023 door enkele opvallende grafieken van het voorbije jaar te bundelen. Wij pikken er de vijf meest interessante uit die over de arbeidsmarkt en talentbeheer gaan. Kijk mee en doe er je voordeel mee!

  1. Talent staat hoog op de strategische agenda bij succesvolle CEOs

Leidinggeven in onzekerheid is het nieuwe normaal. CEO’s begonnen het jaar met een unieke reeks uitdagingen. Volgens de McKinsey CEO Excellence-enquête van begin 2023 kwamen drie thema’s naar voren als top of mind: disruptieve digitale technologieën, de economie en geopolitiek. Dit is misschien niet verrassend, want generatieve AI, de oorlog in Oekraïne en economische onzekerheid doemden allemaal op. Te midden van de groeiende onzekerheid ontstaan er nog steeds kansen voor de stoutmoedigen. Leiders waren van plan om deze gebieden aan te pakken door onder andere AI-technologieën te ontwikkelen, veerkracht te creëren in leveranciersnetwerken en de bedrijfskosten te verlagen. CEO’s noemden talent, nieuwe manieren van werken en klimaatverandering als belangrijke actiegebieden.

Bron: Mckinsey – maart 2023 – Actions the best CEOs are taking

2. Automatisering en andere krachten zullen de arbeidsmarkt blijven veranderen

Automatisering, van industriële robots tot geautomatiseerde documentverwerkingssystemen, blijft de grootste factor in het veranderen van de vraag naar verschillende beroepen. Generatieve AI versnelt de automatisering en breidt deze uit naar een geheel nieuwe reeks beroepen. Terwijl deze technologie zich snel ontwikkelt, zijn er nog andere trends die de vraag naar bepaalde beroepen beïnvloeden. McKinsey verwacht dat de werkgelegenheidsmix tot 2030 aanzienlijk zal veranderen, met meer gezondheidszorg, STEM en leidinggevende functies en minder banen in de klantenservice, kantoorondersteuning en voedingsdiensten.

Bron: McKinsey – 26 juli 2023 – AI and the future of work

3. AI versnelt de transformatie van werk

Bedrijven in verschillende sectoren hebben AI technologie snel overgenomen, waardoor functies al zijn veranderd, van verkoop tot softwareontwikkeling. Aangezien tot 40 procent van de taken van werknemers tegenwoordig te maken heeft met het begrijpen van natuurlijke taal, hebben banen op het gebied van communicatie en documentatie een aanzienlijk automatiseringspotentieel met generatieve AI-tools. De technologie zou de transformatie van werk op gebieden als onderwijs en kantoorondersteuning kunnen versnellen.

Bron: McKinsey – Juni 2023 – The economic potential of generative ai

4. Retentie van talent door investeren in loopbaanontwikkeling

Het tekort aan technisch talent bleef aanhouden ondanks de vele ontslagen begin dit jaar. Bedrijven die technologisch talent willen aantrekken, moeten verder kijken dan alleen naar de beloning. Veel digitale werknemers hebben hun prioriteiten verlegd en rangschikken carrièremogelijkheden en flexibiliteit op de werkplek als een van hun belangrijkste redenen om in hun huidige functie te blijven of om door te stromen naar nieuwe mogelijkheden. Sommige bedrijven zijn misschien terughoudend om te investeren in loopbaanontwikkeling voor digitaal talent omdat het verloop voor deze functies doorgaans hoger is dan voor andere functies. Maar investeren in de juiste soorten loopbaanontwikkelingsprogramma’s kan helpen om werknemers op de lange termijn te behouden.

Bron: McKinsey – april 2023 – Cracking the code of digital talent

5. De vraag naar talent voor wind- en zonne-energieprojecten zal naar verwachting verviervoudigen in EU-landen tegen 2030

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een sterke beroepsbevolking nodig is om de energietransitie te versnellen. De Europese Unie zou bijvoorbeeld klaar kunnen zijn voor een hausse aan banen in duurzame energie. Om het doel van 45 procent hernieuwbare energie in de energiemix van de Europese Unie te halen, is een enorme omschakeling van arbeidskrachten nodig. Alleen al voor de ontwikkeling en bouw van gecentraliseerde hernieuwbare-energie-installaties zouden tegen 2030 bijna een miljoen voltijdse geschoolde arbeiders nodig zijn, meer dan het drievoudige van wat vandaag nodig is.

Bron: McKinsey – 12 september 2023 – Calling all clean-energy workers

Wil je nog meer grafieken analyseren en toelichtingen lezen?

Kijk hier voor de overige interessante McKinsey grafieken die inzicht bieden in de veranderingen in onze economie, arbeidsmarkt en zo veel meer.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy