"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hypothecaire lening afsluiten als zelfstandige

Heb je een leuk huis gevonden en wil je weten wat je als zelfstandige kunt lenen om de aankoop hiervan te bekostigen? Een hypothecaire lening simulatie die je online uitvoert houdt vaak geen rekening met het type dienstverband wat je hebt. Dit betekent dat zo’n simulatie mogelijk een hoger bedrag toont dan je daadwerkelijk kan lenen. Waarmee dienen zelfstandigen rekening te houden bij het afsluiten van een hypothecaire lening? Welke mogelijkheden hebben zij? In dit artikel lees je er meer over. 

Tip: voor een nauwkeurige berekening van de hypothecaire lening die je als zelfstandige af kunt sluiten voor de aankoop van een huis, is het raadzaam een financieel adviseur te raadplegen. 

Aanslagbiljetten, balansen en resultatenrekeningen 
Een medewerker in loondienst heeft in de basis voldoende aan een loonfiche, wanneer deze een hypothecaire lening aanvraagt bij een kredietverstrekker. Een loonfiche toont wat deze aanvrager maandelijks verdient, op basis waarvan een maximaal aanvaardbaar risico kan worden vastgesteld door de kredietverstrekker. Bij een zelfstandige ligt dit anders, hiervan verlangt de kredietverstrekker aanslagbiljetten, balansen en resultatenrekeningen. Ben je pas net begonnen als zelfstandige? In dat geval is de kans relatief klein, dat de kredietverstrekker je een ruime hypothecaire lening aanbiedt. Voorkom teleurstellingen en overweeg eerst een aantal jaar als zelfstandige te werken. Niet in de minste plaats om voor jezelf enige financiële zekerheid te creëren. 

Voorkom verliezen en een negatief eigen vermogen 
Het komt regelmatig voor dat zelfstandigen in hun eerste jaren voornamelijk investeren in de onderneming. Denk aan de investeringen in personeel, in productiecapaciteit, een kantoorpand, enzovoorts. Houd er rekening mee dat de bank niet blij wordt van mensen die met een verliesgevende onderneming of bijvoorbeeld een negatief eigen vermogen proberen een hypothecaire lening af te sluiten. Het risico wat de bank hierbij loopt is immers al snel te groot, waardoor de hypothecaire lening niet verstrekt zal worden. Zorg voor een winstgevende onderneming en een positief, bij voorkeur ruim eigen vermogen om enige zekerheid te hebben dat je de hypothecaire lening in de komende jaren af kunt lossen. 

Kijk naar een winwinlening 
Naast een hypothecaire lening via de kredietverstrekker kan een winwinlening het overwegen waard zijn. In dit geval leen je geld bij vrienden en familie. Op deze manier kun je tot maximaal drie ton lenen, waarbij het maximum per kredietgever op 75.000 euro ligt. Informeer eens bij je hypotheekadviseur welke mogelijkheden jij op dit vlak hebt. Kijk hierbij goed naar de risico’s die je neemt. 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy