"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Ik dacht dat remote werken het nieuwe normaal zou worden na corona”

“Het doorsnee bedrijf ziet het liefst dat hun medewerkers deeltijds op kantoor zijn. Onafhankelijk van de contractvorm”, zegt Melanie Deblanc, co-founder van GIGHOUSE. “En dat terwijl freelancers vaak freelancer zijn omdat ze net remote willen werken.”

Melanie: “Thuiswerk voor freelancers is sterk afhankelijk van het profiel. Voor HR- en administratieve krachten is het belangrijk dat ze aanwezig zijn op de werkvloer om een zekere proximiteit met de collega’s te garanderen. Freelancers uit die sectoren geven ook duidelijk aan dat ze graag bij hun collega’s zijn. Van andere experten zoals marketeers, copywriters en IT’ers, waarbij de fysieke aanwezigheid minder belangrijk is, wordt er vaker gekozen voor remote werk. Al is dat zeker niet in alle gevallen zo.”

Een oogje in het zeil houden

“Waarom opdrachtgevers vooral willen dat ook hun freelancers ter plekke aan de slag zijn? Op die manier wil de klant een oogje in het zeil houden, de zekerheid hebben dat die freelancer effectief voor de organisatie werkt.”

“Daarnaast is het uiteraard ook praktisch dat iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plek aanwezig is. Je stelt sneller een vraag aan diegene die naast je zit, dan een mail te sturen naar een freelancer die elders vertoeft. En bedrijven willen ook dat externen zich snel lid van het team voelen. Ze betrekken hen meer en meer bij interne activiteiten zoals workshops en teambuildings. Dat is erg fijn, maar een freelancer werkt vaak voor verschillende opdrachtgevers en heeft daardoor niet altijd de tijd om zich hiervoor te engageren.”

Wij zijn een erg conservatief land waar we graag zien dat iedereen van 8 tot 5 achter zijn bureau zit.

Corona en cultuur

“Ik dacht dat remote werken het nieuwe normaal zou worden na corona voor zowel freelancers als voor werknemers. Maar minder is waar. België kent een conservatieve groei op trends en nieuwe ontwikkelingen. Zo dus ook voor thuiswerk. In Nederland zijn ze veel progressiever. Soms melden er zich freelancers vanuit Amsterdam aan op ons platform. Die schrikken dan wanneer ze horen dat de klant verwacht dat ze naar België afzakken.”

‘We merken wel dat het aanbieden van thuiswerk een echte onderscheidende factor kan betekenen in de aanwervingsstrategie van freelancers. Ondernemers die voet bij stuk houden en geen thuiswerkmogelijkheid aanbieden, dreigen wel eens uit de boot te vallen.”

We vinden moeilijker geïnteresseerde freelancers voor ondernemers die voet bij stuk houden en verwachten dat externen voltijds naar kantoor komen.

Bemiddelen

“We proberen zoveel mogelijk te bemiddelen tussen de vraag van de opdrachtgever en de nood van de freelancer. En meestal vinden we wel een compromis, zoals twee dagen telewerken. We vinden moeilijker geïnteresseerde freelancers voor ondernemers die voet bij stuk houden en verwachten dat externen voltijds naar kantoor komen.”

“Zelf je dagen kunnen plannen en zelf kiezen waar je werkt, dat zijn belangrijke redenen waarom freelancers freelancer zijn. Vooral van copywriters hoor ik vaak de verzuchting dat ze het net fijn vinden om een paar uur voor de ene klant te werken en daarna een paar uur voor een andere. Net die afwisseling houdt hen alert.”

“Voor IT’ers is het gelukkig al meer ingeburgerd dat ze remote aan de slag zijn. Vaak omdat we die vanuit het buitenland inhuren. Zelfs buiten de grenzen van Europa. En dat werkt. Het communicatieproces verloopt dan soms een stuk intensiever. Men moet dan rekening houden met tijdzones, af en toe gebrekkige wifi … Maar een whatsapp berichtje is altijd snel gestuurd.”

“Bedrijven die al vaker met freelancers werken, hebben ondertussen wel het vertrouwen in hun talent en in het remote werken. Het zijn vooral organisaties die voor de eerste keer een freelancer inhuren, die er wantrouwig tegenover staan. Goede afspraken maken en open communiceren zijn echter de sleutelfactoren tot succes.”

Noot van de redactie

Opdrachtgevers mogen volgens de Belgische wetgeving geen gezag en toezicht uitoefenen over freelancers en mogen dus niet opleggen waar en wanneer zij voor de organisatie werken. In geval dat opdrachtgevers dit wel doen, ontstaat er een situatie van schijnzelfstandigheid met mogelijk grote gevolgen.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert