"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondertussen in Nederland… geven CEO’s hun voorspellingen

Jon Younger behoeft geen introductie. De freelance specialist die zijn artikelen ondertekent met Viva la Revolution! In een van zijn laatste publicaties vroeg hij verschillende Nederlandse CEO’s naar hun prognoses voor freelancen in Nederland. Een kortetermijnvisie van twee jaar. Een interessant resultaat rechtstreeks vanop de werkvloer en niet uitgewerkt op basis van gemiddelde overheidsramingen…

1.000.000+ freelancers

Onze buren zijn een van de sterkste en meest actieve economieën voor freelancers. Er zouden meer dan 1 miljoen freelancers (parttime en fulltime) zijn op een beroepsbevolking van 10 miljoen mensen. De Nederlandse arbeidsmarkt blijft relatief rustig. Het werkloosheidspercentage zal naar verwachting verder stijgen (4,3% in 2023 en 2024).

Waar vinden we freelancers? Niet verrassend zijn de belangrijkste categorieën IT-professionals, marketeers, creatieven, digitale specialisten, grafisch ontwerpers, fotografen en videografen en consultants.

De kortetermijnvisie van de CEO’s

Om de (toekomstige) markt in Nederland beter te begrijpen, interviewde Jon Younger onlangs de CEO’s van de grootste freelanceplatforms. Het doel: hun visie krijgen op de kansen en uitdagingen van het freelancen dit jaar en de komende twee jaar.

Belangrijkste trends na interviews met de CEO’S

U kunt alle reacties lezen in zijn artikel. Maar hij besluit het volgende:

  • De freelancerevolutie groeit om diepgaande economische en culturele redenen.
  • Steeds meer Nederlandse zelfstandigen zien freelancen als een aantrekkelijk carrièrepad.
  • Het inhuren van freelancers is tijdelijk vertraagd, maar de trend is op langere termijn duidelijk stijgend.
  • Bedrijven zijn steeds meer geïnteresseerd in toegang tot freelancers, hun expertise, snelheid van integratie en productiviteitsgraad.

Ontdek het artikel van Jon Younger : Freelancing In The Netherlands: CEOs Share Their Forecasts

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy