"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancen of rekruteren in het buitenland: de obstakels

Projecten uitvoeren in het buitenland of buitenlandse freelancers rekruteren, is een stijgende trend. Welke obstakels kan je hierbij tegenkomen als freelancer en opdrachtgever?

Stel je wil als Belgische freelancer een paar maanden een project uitvoeren voor een Engelse klant. Of je wil als Vlaamse opdrachtgever een freelance IT’er rekruteren die in Frankrijk woont. Met welke wetgeving moet je allemaal rekening houden?

“Werken over de grenzen heen, zit duidelijk in de lift”, bevestigt Iris Vanroy, Executive Operations bij payrollspecialist voor tijdelijke contracten TCP Solutions. “We krijgen heel wat vragen over de wetgeving hierrond.” Jurist arbeidsrecht Kim Matthys en Director Tax Stijn Sablon van bedrijfsrevisor Mazars Belgium geven meer info over internationaal arbeidsrecht, fiscaliteit, sociale zekerheid en immigratie tijdens de NextConomy Mini Learning ‘Internationaal rekruteren en samenwerken’ van 15 juni 2021.

Arbeidsrecht

“Het is altijd belangrijk om een overeenkomst af te sluiten met je opdrachtgever. Zeker wanneer je over de grenzen heen werkt”, duidt Kim. “Vaak zien we dat er nog enkel gewerkt wordt met een factuur.”

“In de overeenkomst leg je vast welk recht je neemt. Als freelancer heb je in de meeste gevallen de keuze. Daarnaast moet je in het contract bepalingen opnemen die jou vrijheid als freelancer onderstrepen zoals keuze van werklocatie, werkuren, manier van rapporteren, … Dat om het risico tot schijnzelfstandigheid te vermijden. En tot slot leg je in het document vast hoe de samenwerking verloopt tussen jou en de vaste werknemers van je klant.”

Fiscaliteit

“Als freelancer kies je eerder voor kortlopende projecten van een paar weken of maanden. In dat geval betaal je de belastingen van je thuisland. Maar wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld een tweede pand te kopen in het buitenland en je werkt vandaaruit, dan is dat natuurlijk een ander verhaal”, zegt Stijn. “Infomeer je in dat laatste geval goed.”

Sociale zekerheid

“In veel landen en zeker in onze buurlanden ben je als freelancer verplicht om een melding te doen en deze aan je opdrachtgever te geven”, zegt Stijn. “Via de Limosa-melding bijvoorbeeld wil de Belgische overheid weten welke buitenlanders in ons land werken. Wil je als buitenlander in België werken, check dus zeker de website www.limosa.be.”

“Ook is het een goed idee om je mutualiteit op de hoogte te brengen wanneer je in het buitenland gaat werken. In sommige landen ben je niet automatisch verzekerd tegen ziekte of ongeval. Op die manier loop je geen risico’s.”

Immigratie

“Wil je in de UK of elders buiten de Europese Unie werken, dan moet je een beroepskaart aanvragen”, vertelt Stijn. “Vraag die ruim op tijd aan. De procedure duurt een aantal weken. Gelukkig is zo’n kaart meestal geldig voor één jaar.”

Over de webinar

Heb je de webinar gemist maar wil je nog meer info over het werken of rekruteren in het buitenland? Onderaan de tekst vind je de opname van de Mini Learning Internationaal rekruteren en samenwerken.

Andere webinars

NextConomy heeft ook nog andere boeiende webinars over de juridische aspecten die in de samenwerking opdrachtgever en freelancer spelen. Het verslag en de opname van deze reeks Mini Learnings kan je hier vinden.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert