"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Recruiters, trusted advisors voor een organisatie

De recruiter, het is een veelgevraagd en moeilijk in te vullen profiel. “Het imago van de recruiter kan beter”, aldus Patricia Oeyen, founder van The Recruiters Academy. Ze pleit voor meer erkenning en meer praktijkgerichte opleidingen voor recruiters.

Een rol als recruiter wordt nog te vaak gezien als een beginnersfunctie om dan door te stromen naar ‘het echte werk’.  Patricia Oeyen ziet het graag anders in de toekomst.

Een recruiter is geen assistent

Recruiters hebben een belangrijke functie binnen organisaties.  “Het juiste talent vinden en aanwerven is enorm waardevol voor een bedrijf.  Met de juiste medewerkers aan boord kan je als organisatie heel wat realiseren”, stelt Patricia Oeyen.  En daar verschijnt de recruiter op het toneel.

“Nog in teveel bedrijven ziet men recruiters als assistenten en laat men de beslissing tot aanwerven bij mensen die daar minder expertise in hebben.”  Recruiters kijken verder dan diploma’s en ervaring én leggen de intrinsieke motivatie van een kandidaat bloot.  Ze weerleggen weerstanden bij hiring managers  en geven verborgen talent een kans op de arbeidsmarkt.  Dit heeft een positieve impact op de kandidaat, de hiring manager, de organisatie én de recruiter.

De veelzijdigheid van rekrutering

Het spectrum van recruiters is breed en dat wordt nog te weinig belicht.  Patricia Oeyen legt uit: “De benodigde vaardigheden van een recruiter verschillen naar gelang de omgeving waarbinnen men zich bevindt.  De headhunter-sourcer is bijvoorbeeld meer sales driven en legt de nadruk op hunten.  Een corporate recruiter, die voor één bedrijf werkt, is dan weer meer gebaat bij een specialisatie in selectie.”

En daar stopt het niet:  een recruiter moet beschikken over diverse vaardigheden om de rol goed te kunnen uitvoeren.  Marketing, sales, administratie, kennis van de wetgeving, strategisch nadenken, … zijn slechts enkele van de facetten verbonden aan de rol.

De ideale recruiter? Een blik naar buiten én binnen

Patricia Oeyen pleit ervoor de recruiter het volledige proces van selectie tot aanwerving te laten volgen.  “De rol is in veel organisaties nog té beperkend.  Een recruiter mag zoeken maar eens de kandidaat warm gemaakt is, neemt een andere persoon binnen de organisatie over”.  En daar zit een opportuniteit.

“Een sterke recruiter krijgt ownership en treedt op als neutrale partner van de business.  Idealiter heeft de recruiter een  adviserende rol en een blik naar buiten én naar binnen.”, vervolgt ze haar pleidooi.  Een nieuwe functietitel is aan de orde: de trusted advisor.

Een nieuwe functietitel is aan de orde: de trusted advisor

Een sterke recruiter slaat bovendien de brug tussen de arbeidsmarkt tendensen, de noden van de organisatie om te kunnen groeien, de noden van de hiring manager om de doelstellingen van het team te realiseren én noden van de kandidaat om zich goed te voelen binnen een bedrijf.

Rekruteringsvaardigheden aanscherpen

Patricia Oeyen stelt vast dat het aanleren van rekruteringsvaardigheden nog te weinig aandacht krijgt binnen HR-opleidingen.  Rekrutering maak deel uit van het trio rekrutering, selectie en onboarding wat an sich drie verschillende aspecten zijn.

Het aanleren van rekruteringsvaardigheden krijgt nog te weinig aandacht binnen HR-opleidingen.  Rekrutering maak deel uit van het trio rekrutering, selectie en onboarding wat an sich drie verschillende aspecten zijn.

Ze nodigt hogescholen uit het vak werving inhoudelijk sterker te maken en jongeren de tools te geven die ze in het begin van hun carrière nodig hebben om zo verder te kunnen groeien.

Ze ziet een grote nood aan goede, praktische opleidingen en een opportuniteit in een betere aansluiting met de rekruteringswereld.  Stages vinden nu regelmatig plaats binnen de uitzendwereld wat maakt dat een jongere een eenzijdig en onvolledig beeld heeft van rekrutering.

Groeien naar zelfstandig recruiter

“Iedereen met een hart voor mensen kan recruiter worden”, geeft Patricia Oeyen mee.  De opleidingen en accelerator programma’s die The Recruiters Academy voorziet voor individuen en bedrijven trekken mensen vanuit verschillende beroepsgroepen en functies aan.

Leerkrachten, administratief medewerkers, psychologen, event medewerkers,… vinden hun weg naar de rekruteringswereld vanuit één gemeenschappelijke drijfveer: de mens.

Iemand die de stap wil zetten naar een functie als recruiter beschikt best over een grote portie lef

Iemand die de stap wil zetten naar een functie als recruiter beschikt best over een grote portie lef, warmte en veiligheid en grensverleggend vermogen.

  • Lef om verder te durven kijken dan de façade en de weerstanden van hiring managers te weerleggen.
  • Warmte en veiligheid om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de kandidaat zichzelf kan zijn en het echte talent ontdekt kan worden.
  • Grensverleggend vermogen om regelmatig iets nieuws te proberen en de match tussen vraag en aanbod te kunnen maken.

De recruiter, een parel binnen de organisatie

Bedrijven gaan nog te vaak voorbij aan wat ze van recruiters kunnen leren.  “Zet de HR-metrics even aan de kant en luister naar wat jouw recruiter, die dagdagelijks in de war for talent zit, te vertellen heeft”, roept Patricia Oeyen organisaties op. “Betrek recruiters in overleg en creatie want zij weten, door hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt, waar je als organisatie op in te zetten hebt om talent aan te trekken.”

Blijf niet in dezelfde vijver vissen

Meer en meer bedrijven staan open voor de instroom van extern talent.  “Deze beweging heeft absoluut een voordeel.” Stelt Patricia Oeyen tevreden vast. Het individu krijgt de kans om bij te leren en meer expertise op te bouwen.

Ook voor organisaties ziet ze een meerwaarde in het inschakelen van extern talent.  “Je beperkt jezelf als organisatie als je in dezelfde vijver blijft vissen.  Externe medewerkers brengen inzichten uit de buitenwereld binnen in het bedrijf die waardevol zijn voor jouw organisatie.  Laat je inspireren en beslis dan wat je ermee wil doen.”

Over Patricia Oeyen

Patricia Oeyen is een doorwinterde recruiter met een enorme nieuwsgierigheid en Onstopbaar in het ontdekken van talent en in het coachen van mensen. Sinds 1993 bijt ze zich vast in het spotten van talent en bouwde ze ervaring op in verschillende facetten van rekrutering.  Als co-founder van The Recruiters Academy  traint ze beginnende en ervaren recruiters en recruitment teams die hun skills naar de next level willen brengen.  Ze laat zich leiden door de vraag “waarom…” om zo zichzelf en anderen het verschil te laten maken.

Lees ook:

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele