"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Dankzij het maatwerk van dit traject heb ik al heel wat praktijkervaring kunnen opdoen én mijn netwerk kunnen uitbreiden”

“Je krijgt de kans om in een ‘veilige’ omgeving te experimenteren, waardoor je uiteindelijk de stap durft zetten naar een succesvolle carrière als freelancer.” Carolien Van Gelder neemt sinds oktober 2021 deel aan Start to Freelance van USG Professionals.

Wanneer voelde je voor het eerst ‘kriebels’ om te gaan freelancen?

Ik ben opgegroeid in een zelfstandig nest, waarin ik van jongs af aan met heel wat aspecten van ondernemen in aanraking kwam. Ondernemen is mij met de paplepel ingegoten, en de drive om freelancer te worden is er altijd al geweest.

Hoewel mijn ouders een grote inspiratiebron zijn, heb ik momenteel niet de ambitie om in het familiebedrijf te stappen en wil ik graag mijn eigen weg volgen.

Welke aspecten van freelancen spreken jou aan?

Freelancen geeft vrijheid. Je kan een eigen invulling geven aan je job, je tijd indelen zoals je zelf wil en een aanpak kiezen die voor jou efficiënt werkt. Daarnaast kan je ook in jezelf blijven investeren, bijvoorbeeld door verschillende cursussen te volgen. Ik ben iemand met veel ideeën en pak dingen graag aan. Van mij mag het snel gaan, ik zit niet graag stil.

In welk vakgebied wil je je specialiseren?

Ik heb een diploma Internationaal Ondernemen op zak. De combinatie business & people is mij op het lijf geschreven. Na mijn studies heb ik ervaring als recruiter opgebouwd, en was ik vooral actief binnen de bouw- en informaticasector. Ik hield enorm van de klantencontacten, de gevarieerde projecten, het diverse netwerk dat je opbouwt, de dynamische omgeving …  Rekrutering is een vakgebied dat met mijn skills en persoonlijkheid matcht.

Toch heb ik me altijd afgevraagd hoe het zou zijn om als consultant aan de slag te gaan. Als recruiter heb ik vooral aan de andere kant van de tafel gezeten, en heb ik een heleboel consultants opgevolgd. Een freelance-carrière als consultant met expertise in rekrutering en hr, spreekt me aan.

Waarom neem je deel aan het Start to Freelance-jaartraject van USG?

Het programma van USG is echt uniek en vooruitstrevend. Naar mijn weten biedt geen enkele andere dienstverlener een gelijkaardig traject aan. Ik was er ontzettend benieuwd naar.

Start to Freelance is een mooie tussenstap. Ik ben 27 en zit in een fase waarin ik mijn leven volop aan het uitbouwen ben. Tegelijkertijd wil ik zoveel mogelijk bijleren en uitproberen.

Hoe bevalt het traject je tot nu toe?

Heel goed. De ondersteuning van USG is ongezien en het traject is maatwerk. Ik ben nog maar anderhalve maand bezig en mocht al heel wat praktijkervaring opdoen. Momenteel werk ik als consultant voor Estée Lauder, waar ik het inhouse rekruteringsteam ondersteun en logistieke en hogere technische profielen aanwerf. Zo heb ik op korte tijd niet alleen mijn kennis en vaardigheden kunnen uitbreiden, maar ook mijn netwerk.

Naar welke onderdelen van Start to Freelance kijk je uit?

Parallel met de praktijkervaring krijgen we ook een opleidingsaanbod voorgeschoteld, dat relevant is voor freelancers in spe. Zelf ben ik vooral benieuwd naar de trainingssessies rond financiën, omdat ik daar weinig ervaring mee heb. Ik wil graag leren hoe ik een enkelvoudige boekhouding moet beheren en hoe ik mijn tarieven kan bepalen. En hoe ik mezelf op de markt moet positioneren.

Heb je nog tips voor twijfelaars?

Gewoon doen! Heb je zin om op jezelf te beginnen, dan is dit een geweldige manier om te starten. Het kan gewoon niet verkeerd gaan. Sommige deelnemers maken snel de switch naar zelfstandigheid, anderen hebben iets meer tijd nodig. Dat is oké. Je krijgt de kans om in een ‘veilige’ omgeving te experimenteren, zodat je uiteindelijk de stap durft zetten naar een succesvolle loopbaan als freelancer.

Bron: Dankzij het maatwerk van dit traject heb ik al heel wat praktijkervaring kunnen opdoen én mijn netwerk kunnen uitbreiden

Lees ook :

USG Professionals is een professioneel staffingbedrijf en een van de grootste hr-dienstverleners in België. Met meer dan 30 jaar ervaring zijn we specialist in de werving, selectie en outsourcing van consultants, freelancers en experten in Talent, Change, Crisis, Legal, Finance, Research & Production, Business Transformation, Digitalisation en ICT. Bekijk alle berichten van USG Professionals